Kategorier
bibliotek rasism

Biblioteken och rasismen

Vi lever i ett samhälle präglat av vithetsnormer och olika former av rasism. Biblioteken ska enligt lag verka för ett demokratiskt samhälle och ägna särskild uppmärksamhet åt bland annat nationella minoriteter och personer med annat modersmål än svenska. Men hur förhåller sig egentligen biblioteken till den strukturella rasism som genomsyrar vårt samhälle? Detta ämne diskuterar vi på BiS salong i Umeå den 17 mars. Alla är välkomna.

Medverkar i samtalet gör bibliotekarierna Lena Bezawork Grönlund och Johan Palme. Moderator är Karin Råghall.

Om de medverkande:

Lena Bezawork Grönlund är verksam som bibliotekarie i Södertälje kommun och författare. Hon har bland annat belyst frågor kring hur normer oproblematiskt reproduceras på våra bibliotek i artikeln ”Vi måste diskutera normer i biblioteksrummet” i Biblioteksbladet 9/2012.

Johan Palme är journalist och ansvarig utgivare på den feministiska, klassmedvetna och dekoloniala kulturplattformen Kultwatch, och bibliotekarie i Botkyrka kommun utanför Stockholm. Hens reportage ”Biblioteken, representationen och vithetsnormen”, skrivet med stöd av övriga redaktionen på Kultwatch, genererade mycket respons och diskussioner under hösten 2018.

Karin Råghall är nyutexaminerad bibliotekarie och aktiv i BiS Västerbotten. Hen visar i sin kandidatuppsats ”Talande tystnad” hur vissa integrationsdiskurser i biblioteksvärlden osynliggör strukturell rasism.

Plats: ABF Umeå, Rådhusesplanaden 16 B, 903 28 Umeå

Tid: Söndag 17 mars 15.00-16.30

Tillgänglighet: Lokalerna är tillgängliga, hörslinga finns, toaletterna är anpassade för funktionsvariation. Ingång för rullstol bäst via innergården.

Läs mer

 

Ett svar på ”Biblioteken och rasismen”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.