Styrelse 2024

Christian Forsell

Jag är i nuläget kassör i BiS. Folkbibliotekarie som arbetar med inköp, e-böcker och e-tjänster. Debatterar gärna vad biblioteken köper in och inte köper in och anser att likvärdigt tillgång till kunskap och information oavsett var man bor i Sverige är en av bibliotekens viktigaste frågor. Tycker att staten måste ta större ansvar för säkra tillgången till medier oavsett form. Att bibliotek idag nekas köpa in litteratur bara för att den är digital eller att förlag sätter orealistiska priser för en nedladdning är ett stort kommande demokratiproblem. 

Lena Lundgren

Jag har varit med i BiS, mer eller mindre aktivt, sedan 1969. Min yrkesmässiga huvudinriktning har varit barnbibliotek på lokal, regional och nationell nivå och jag tog initiativ till den nya målsättningen för barnbiblioteken, kallad “På barns och ungdomars villkor”. Inom BiS har jag arbetat även med bibliotekens målsättningsfrågor i övrigt, skärpningar av bibliotekslagen, den nationella biblioteksstrategin och mediefrågor. Jag har varit involverad i flera av BiS internationella projekt, framförallt i Sydafrika och Västsahara. 

Leodan Rodriguez

Jag jobbar på folkbibliotek i Stockholmsregionen, för närvarande med fokus på vuxenverksamhet och MIK. Mina tidigare erfarenheter inkluderar arbete och politisk verksamhet i Malmö, Borås och Jönköping, i socialistiska bokkaféer och antirasistiska nätverk. Jag ser att det idag finns ett stort behov av vänsterröster i samhället i stort och även i den mer specifika biblioteksdebatten. Här tror jag att BiS har en viktig roll att fylla, som samlingsplats för progressiva vänsterperspektiv och som förmedlare av berättelser om den bättre värld som är både möjlig och nödvändig.

Cecilia Billsdotter Jonsson

Cecilia Billsdotter Jonsson har jobbat som bibliotekarie sedan 2009. Först med barn med bokprat och skrivande i Hornstull, sedan med ungdomar på skolbibliotek i Hallunda och nyligen på en låg- och mellanstadieskola i Hässelby. Hon har läst en master i idéhistoria, utbildat sig till skrivpedagog och coach i läkande skrivande. Nu arbetar hon som vuxenbibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek med fokus på mångspråk, låntagare med funktionsvariation och programverksamhet.  Hon har en gedigen erfarenhet från bibliotek på olika geografiska platser och med olika demografier, arbetsuppgifter, organisationsstrukturer och möten med låntagare och är engagerad i och nyfiken på frågor som handlar om bibliotek. Hon är medlem i Svenska PEN, tycker om poesi, kaffe och katter.

Johan Björk

Jobbar på Oxiebiblioteket som biblioteksassistent. Masterexamen i litteraturvetenskap och pluggar för närvarande biblioteks- och informationsvetenskap på distans vid Linnéuniversitetet.

Jag är aktiv i BiS för att främja biblioteket som en inkluderande och demokratisk plats och som kontrast till det hyperkommersiella samhället. Jag vill jobba för en utveckling där biblioteken blir naturliga samlingsplatser för så många som möjligt, för att främja bildning, kultur och för ett mer genuint demokratiskt samhälle.