Kategorier
bokbussar

Bokbuss till salu!


Googlar man på ”bokbuss till salu” så får man rätt många svar. Några gamla länkar naturligtvis, och i flera fall byter kommunen bara ut en gammal mot en ny buss. Men den som vill köpa sig en bokbuss att åka runt med i sommar hittar lätt ett objekt på nätet. (Bussen på bilden är från 2003, från Kristinehamn. Den är inte till salu så vitt jag vet.)
Går man in på Mölndals biblioteks hemsida, där sidan ”Bussfilen” numera finns, så räknar jag till 79 kommuner med minst en bokbuss. 1983 fanns enligt Wikipedia 123 bokbussar, så nog är det en minskning. Men allt är inte dystert. Följande citerar jag från Bergs kommun i Jämtland:
”I den budget som politikerna i Bergs kommun sagt ja till är anslaget till kommunens bibliotek omkring 500 000 kronor lägre jämfört med i fjol. För att biblioteksverksamheten ska få plats i budgetkostymen ses just nu hela verksamheten över.
– I dag har vi många filialer men vi har inte råd att ha dem öppna, säger verksamhetsnämndens ordförande Torsten Medalen, c.
För att biblioteket fortfarande ska vara tillgängligt för invånarna men samtidigt kosta mindre överväger kommunen att införa bokbussar.
– Vi har pratat i de termerna, men diskussionen är bara i sin linda ännu, säger Torsten Medalen.
Bibliotekschefen har fått i uppdrag att se över förslaget. Senast i juni ska hon till politikerna lämna över vad hon kommit fram till.”
Kanske kan bokbussarna börja rulla igen i Berg, men på filialbib-
liotekens bekostnad? Ett sparförslag, som väl ligger i tiden?
Mats Myrstener
Bussfilens länk: http://bibliotek.molndal.se/webbkatalog/bussfilen/default.htm

Ett svar på ”Bokbuss till salu!”

Intressant artikel…hoppas bokbussarna blir fler och att de gärna går på el. Fler äldre bor kvar hemma och att boken kommer till dom borde vara en rättighet. Tror faktiskt att en hel del yngre också ser vilka resurser det finns utanför storstadsregionerna. Självhusshållning och återbruk passar väl in bibliotekens cirkulationstänkande . Boklånet borde miljömärkas. ./JockeBokbusshttp://www.bokbuss.blogspot.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.