Kategorier
bibliotek nyheter

Rapport från Yafa Cultural Center i Palestina 

Martin Persson tog kontakt med Ibrahim Jammal, BiS kontaktperson på Yafa Cultural Center (YCC) på Västbanken i vårt stöd till en läsfestival 2016, för att försöka få någon information om situationen för barnen och YCC.

Text: Ibrahim Jammal 
Översättning: bis redaktion

BiS har en lång tradition av internationellt engagemang. 2015 inledde föreningen ett samarbete med Yafa Cultural Center (YCC), en NGO som driver ett bibliotek och kulturcenter beläget i Balata Refugee Camp, som ligger strax utanför Nablus på Västbanken. Balata-lägret är ett av de flyktingläger som inrättades av FN för att hysa den stora mängd palestinier som drevs på flykt i samband med den israeliska statens grundande i slutet av 40-talet. I Balata-lägret, som var avsett för 5 000 flyktingar, bor över 30 000 personer på en väldigt liten yta.

På Yafa Cultural Center arbetar volontärer med att ge områdets barn och ungdomar tillgång till litteratur och läsning samt en mängd kulturaktiviteter, till exempel dans- och teatergrupper, författarbesök och radio- och videoproduktion. De gör ett viktigt arbete med att stärka de palestinska barnens och ungdomarnas läskunnighet och kulturella identitet, och ger dem redskap för att uttrycka sig själva och sin situation i olika konstnärliga och dokumentära former. 

Fotografi från teaterföreställning på Läsfestivalen YCC arrangerade 2016.
Teaterföreställning på Läsfestivalen på YCC 2016. Foto: YCC

Efter kontakt med Librarians and Archivists with Palestine (LAP) samlade BiS in pengar och stödde en stor läsfestival, som YCC genomförde i april 2016 som en del av den nationella palestinska läsveckan. Resultatet redovisades av vår kontaktperson Ibrahim Jammal i bis nr 3-4/2016 (kan läsas på BiS hemsida under Läs bis på nätet).

I slutet av oktober skickade bis Martin Persson ett mejl till Ibrahim för att, om möjligt, få en bild av nuläget. Martin ställde frågor om den aktuella situationen och hur den påverkar kulturcentret, barnen, etc. 

Så här svarade Ibrahim: 

Ja, det var länge sedan vi talades vid. Jag är glad över att få kontakt med dig igen. Det var en fin tid då vi hade biblioteksprojektet.

Det är nu mycket oroliga och tragiska tider. Det finns inga ord som kan uttrycka under vilka svåra villkor vi som bor i Palestina lever, med dödande, förstörelse och där barn, kvinnor och hela vårt orubbliga folk görs till måltavlor. 

Personligen lider jag av sjukdom och dålig hälsa, men jag fortsätter att arbeta trots alla svårigheter jag har drabbats av.

Tyvärr tillämpar inte världen de mänskliga rättigheter som den sjunger om. I Palestina lever vi med smärta, sorg och död; avstängningar och svårigheter att röra sig mellan städer på Västbanken, och det hemska kriget som Gazaremsan genomgår och som inte skiljer mellan sten och människa.  

Barn som läser på ett skolbibliotek.
Skolbiblioteket på YCC 2016. Foto: YCC

Palestinierna genomlever mycket ångestfyllda och dystra tider eftersom vi dör tusen gånger om dagen på grund av det ständiga bombandet och förstörelsen som har hemsökt vårt folk i Gaza. Mer än 7 000 martyrer (rapporten skrevs den 28 oktober, övers. anm.) och tiotusentals är sårade och drabbade. Den israeliska ockupationsmakten är, tillsammans med västmakter som USA, Storbritannien och Frankrike, den som avgör om hjälpinsatser ska släppas in i Gaza. 

1.   Balata-lägret går igenom svårigheter på grund av de allmänna omständigheterna och dagliga räder i lägret, i Nablus och i övriga områden. Under räderna arresterar ockupationsmakten unga män, äldre personer, kvinnor och barn. Den ekonomiska situationen är svår med höga priser på alla varor och leveranser på grund av kriget på Gaza. Jaffa-centret lider av en brist på bidrag till program och projekt från donatorer, vilket har påverkat vårt arbete.

2.   Barnen lider av en psykisk och social press, problem, rädsla och oro på grund av kriget och det dödande de bevittnar och upplever. De behöver psykologisk hjälp och lindring genom att göra saker, som underlättar för dem att lämna det psykologiska tillstånd de lever i. Program och utflykter som hjälper dem att återvända till ett normalt liv. Att låta dem ägna sig åt konst, hantverk, bibliotek, måleri, musik, sång och Dabkeh (traditionell dans, övers. anm.), avspänning, vila, sport, foto, spel och livskunskap, resor… etc.

3.   Aktiviteter spelar en viktig roll och gör tillvaron lättare för barnen. Det inkluderar olika metoder som nämnts. Läsning hjälper dem och innebär en psykisk avlastning. Biblioteket uppfattas som en av platserna där barnen kan utveckla sig genom berättelser, genom att måla, skriva och teckna. Vi spelar en viktig roll i barnens mående genom samarbete med lokalsamhället och genom att inbegripa föräldrarna i dessa aktiviteter, liksom i biblioteket. 

4.   Vad jag hoppas på är säkerhet, stabilitet, fred, rättssäkerhet och att kunna leva ett anständigt liv i en oberoende och självständig stat för hela vårt folk. Där barnen kan leka och ha roligt. Där det finns trädgårdar, parker och simbassänger. Med skolor, universitet och rörelsefrihet. Israelernas ockupation medför död och förstörelse. Där det inte finns någon israelisk ockupation, ingen död och förstörelse. Där barn kan drömma fritt. Där de kan leva i frihet, och besöka alla heliga platser som tillhör oss palestinier.

Ett svar på ”Rapport från Yafa Cultural Center i Palestina ”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.