Kategorier
Bok- och biblioteksmässan bokmässa fascism nazism

Bokmässan och den fascistiska fällan

I en nyskriven krönika visar Anders Rydell hur tidningen Nya Tider arbetar med strategier hämtade ur den fascistiska verktygslådan. Samtidigt så har SVT gjort en omfattande granskning av tidningens innehåll.

Anders Rydell skriver i Jönköpingsposten en helt nödvändig text där han ställer den intressanta frågan varför högerextrema Nya Tider egentligen vill ställa ut på bokmässan? Han konstaterar att Nya Tider helt enkelt arbetar som fascistiska organisationer har gjort genom tiderna.

Fascismen vill avslöja demokratins institutioner, exempelvis fri press och en demokratisk offentlighet, som falska, ineffektiva och korrupta, genom att ständigt utmana dem och vända dem mot sig själva.

På så sätt kapitaliserar Nya Tider på den debatt om yttrandefrihet som har blossat upp man godtogs som utställare på bokmässan. När protesterna växer kan tidningen axla offerrollen och utpeka medier och eliten som censurivrare. Det blir en vinn-vinn-situation för tidningen där man får massor av uppmärksamhet oavsett vad Bokmässan till slut bestämmer sig för. Anders Rydell skriver:

Det finns, vilket de senaste månadernas debatt visat, goda argument både för att bojkotta och närvara på mässan. En fråga vi dock, utöver bojkott eller inte, bör diskutera är högerextrema aktörers strategi att göra intrång i viktiga offentligheter.

Vinsten för Nya Tider är uppenbar, stor medial uppmärksamhet – vilket leder till högre besökssiffror, vilket i sin tur motiverar ett högre presstöd.
Men intrånget har också ett djupare syfte, det handlar i grunden om att förstöra, sabotera och överta demokratiska offentligheter och mötesplatser. För detta syfte har utnyttjandet av yttrandefriheten blivit det viktigaste vapnet i den postfascistiska verktygslådan.

/…/

Det är viktigt att poängtera att högerextrema och populistiska rörelser inte är intresserade av den juridiska yttrandefriheten, utan den ”upplevda” yttrandefriheten – med andra ord vad allmänheten tror är yttrandefrihet.

Om det fortfarande rådde någon typ av tvivel om vad Nya Tider är för slags tidning och vilken agenda personerna bakom dem driver så bör den granskning som SVT nyligen gjorde skapa klarhet. SVT lyfter en omfattande undersökning av tidningens innehåll fram ett mångfald exempel på hur Nya Tider företräder homofobi och rasideologi. Tidningens chefredaktör vill i SVT:s intervju inte erkänna förintelsen och uttrycker att alla människors lika värde är ”en klyscha”. Nya Tiders högerextremism bekräftas återigen.

Rydells text och SVT:s granskning är mycket relevanta för vår förståelse av Nya Tider och deras intresse av Bokmässan. Läsning rekommenderas!

Länkar:

Rydell: ”Går vi i den fascistiska fällan?” – Jönköpings-Posten

Hotet mot det vita folket, homomaffia och ett Sverige i krig – det här är Nya tider | SVT Nyheter

Chefredaktören vägrar svara på frågan: ”Har Förintelsen ägt rum?” | SVT Nyheter

BiS kommer inte att delta på Bokmässan 2017

Tobias Willstedt

4 svar på ”Bokmässan och den fascistiska fällan”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.