Kategorier
bibliotek Skriva blogg

1500 inlägg om bibliotek och vänsterpolitik!

Inklusive det här som du läser nu så har 1500 inlägg publicerats på BiS blogg sen 2008. Då, för tio år sedan, fanns bloggen på en annan adress (http://bisbloggen.blogspot.com) och mycket av det vi tar för givet idag, som smartphones och sociala medier, var nytt. Facebook blev tillgängligt för svenska användare 2006 och Apple lanserade sin första Iphone 2007. Sen dess har utvecklingen gått i en halsbrytande takt.

Syftet med bloggen har alltid varit att låta styrelsemedlemmar och andra biblioteksintresserade publicera material som är intressant att presentera och diskutera utifrån ett vänsterperspektiv. Kommentarsfältet är öppet, tanken har alltid varit att det ska vara högt i tak och som konsekvens så blev det en hel del diskussion om våra inlägg under bloggdiskussionernas storhetstid.

Mycket har vi hunnit med under de här åren och 1500 inlägg blir ganska många ord och tecken.

Några diskussioner på bloggen som vi minns

Fri och jämlik tillgång? (2013)

Ingrid Atlestam argumenterar för att man inte ska behöva visa legitimera sig för att använda folkbibliotekens datorer och menar att bibliotekssekretessen bör utvidgas till att gälla även för datoranvändande på bibliotek (något som senare blev verklighet). Ett kontroversiellt ämne för många som kommenterade inlägget eftersom biblioteken har ett ansvar för att inget brott begås på datorerna.

Rasistiska böcker på bibliotek (2013)

Ett ämne som väcker starka känslor. Johanna Dalmalm önskar mer reflektion angående våra riktlinjer och mediepolicys med anledning av Karl-Olov Arnstberg & Gunnar Sandelins Invandring och mörkläggning : en saklig rapport från en förryckt tid. Som svar fick hon både tänkvärda kommentarer och inte så tänkvärda kommentarer om hur biblioteken ska förhålla sig till den här typen av litteratur.

Replik till kulturborgarrådet Roger Mogert (2017)

BiS återkommande skribent Mats Myrstener läser ett debattinlägg av kulturborgarrådet Roger Mogert om stöket på Stockholms bibliotek och ryter till i detta inlägg. Det blev Inte så mycket diskuterat på bloggens kommentarsfält men väl i sociala medier. När detta inlägg skrevs så hade samhällsdebatten helt enkelt flyttat in på facebook och twitter. Men det är ett av de mest lästa och uppmärksammade inläggen som någonsin publicerats på bisbloggen.

Varför är det så tyst på biblioteket? (2012)

”Det har blivit så förlamande tyst på biblioteken /../ Vad är man rädd för? Jag har frågat många men får bara diffusa svar och anar en uppgivenhet inför den radikala maktförskjutning som skett inom arbetslivet”. Så skriver Ingrid Atlestam om arbetarkampen på våra bibliotek. I kommentarsfältet reflekterar läsare eftertänksamt om skillnaderna mellan nu och då, och vägen framåt.

Bloggens framtid

I detta första inlägget på bisbloggen skriver skribenten (osignerat) så här:

Välkommen till bisbloggen!

Varför ännu en blogg om bibliotek? Varför bidra till informationsöverflödet? Varför tro att någon skulle vilja blogga med bis?
Jo, för det behövs en strimma rött på den klarblå himlen, ett hopp om att solen går upp igen över ett välfärdssamhälle med en stark gemensam sektor, ett samhälle byggt på solidaritet istället för konkurrens.
Ett samhälle där bibliotek är för alla, men inte för allt, där det skrivna ordet prioriteras, där varje bibliotek är fröet till ett kosmopolitiskt kulturhus.

Blogga fritt är stort, blogga rött är större!

Att blogga är visserligen inte lika stort som det har varit. Idag har vi sociala medier som facebook, twitter, instagram, snapchat och incitamenten att driva en blogg är mindre. Många biblioteksbloggare har också försvunnit under åren. Men ännu klingar orden i vårt första inlägg sanna för oss. Förhoppningsvis förmår vi ytterligare 1500 inlägg!

Läs mer

Tobias Willstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.