Kategorier
bibliotek BiS föreningen

Barbro Bolonassos är död – Bibliotekssverige har blivit blekare

Barbro Bolonassos

Foto: Mats Ahlberg

Vår vän, kollega och BiS-kamrat Barbro Steensby-Bolonassos har gått bort efter en tids sjukdom. Barbro skulle ha fyllt 70 år i höst.

Hur beskriver man en person som Barbro? Det är svårt. I kommentarerna de senaste dagarna nämns ord som eldsjäl och entusiast, vilket hon var, men framförallt var hon humanist. Det var humanismen som genomsyrade hennes liv och som var drivkraften i hennes yrkesverksamhet som bibliotekarie och chef. Det var hennes förmåga att se Människan i varje människa som gjorde henne så enastående.

Barbro var besjälad av idén om folkbibliotekets betydelsefulla roll i samhället. I sitt arbete som bibliotekarie i Alby och Saltsjöbaden och därefter som chef för det uppskattade och välkända biblioteket i Fisksätra under nästan tjugo år var hennes ledstjärna UNESCO:s folkbiblioteksmanifest (och senare IFLA:s riktlinjer för folkbiblioteksverksamhet). Hon hade det ofta med sig och citerade gärna delar ur det. Det sammanfattade, menade hon, allt som man behöver ha som riktmärken för sin egen och för bibliotekets verksamhet, för förhållandet till biblioteksbesökarna och till medborgarna både i närsamhället och storsamhället. Den övertygelsen gjorde henne orädd i kontakterna med beslutsfattare på olika nivåer och övertygande när hon stred för alla de verksamheter som hon drev och stödde. Barbro hade stark utstrålning, gjorde intryck och fick oss alla att lyssna. Hon arbetade ständigt med att förmedla känslan av egenmakt till människor hon mötte, särskilt till barn och ungdomar och till dem som av olika anledningar hade sämre förutsättningar. Alla är viktiga och alla ska få följa med!

Barbro var fantastiskt stimulerande att ha som kollega, med ständigt nya idéer och ständigt på väg mot nya utmaningar, även om hennes tankesprång ibland kunde vara häftiga för mera trögtänkta individer. Och hennes medkänsla och stora intresse för andra människors liv och levnadsöden upplevde man starkt som hennes vän. Bibliotekssverige har förlorat en färgstark representant, en ovanligt engagerad och engagerande människa. Barbro sörjs närmast av maken Vassilis och barn och barnbarn och våra varma tankar går till dem.

I nästa nummer av bis vill vi försöka ge en bredare bild av Barbros insatser på olika områden.

Lena Lundgren och Nick Jones

6 svar på ”Barbro Bolonassos är död – Bibliotekssverige har blivit blekare”

Hon Barbro var en karismatisk och beständ person med enotm framgång inom sitt yrkesområde, dessutom begåvad med en otrolig energi och målmedvetenhet …

Så fint skrivet och uttryckt! Föreslår att ni skickar detta till DN och till våra båda lokaltidningar Nacka Värmdöposten och Mitt i Nacka.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.