Kategorier
nyheter

En plats för alla – det nybyggda Bibliotek Rosengård

Vad ger dig kraft och styrka på biblioteket? Den frågan har lett processen bakom nybyggnationen av Bibliotek Rosengård i Malmö.

Text: Emma Karlsson

Lugnet i centrum

Även om jag har varit här förut blir jag förvirrad över vart jag ska när jag klivit uppför trapporna mot Rosengårds centrum, där biblioteket ligger. Jag möts av en parkering och mycket folk längs med gångbanan. Folk flanerar, men sitter också i grupper på bänkarna längs med gatan, röker och pratar, köper mat från foodtrucks och åker kick bike. Jag inser vart jag ska gå och svänger av in mot entrén till centrumet, där det just nu är lugnare. Från det håll jag kommer ser jag först ingen skylt, men eftersom biblioteket är nybyggt står det ut mot resten av husen. När jag senare pratar med sektionschef Maria Roijer är det just den aspekten som har lockat många i området. Hon berättar att det kom ungefär 2600 besökare under invigningen. Många av dem känner sig stolta över att det byggs nytt, att det satsas på biblioteket och området. Nybyggnationen har även lockat många nya personer till biblioteket, personer som inte hade hittat dit annars. 

På bara den dryga timme som jag spenderar på biblioteket märker jag att det är välanvänt. I varje vrå händer det något. En äldre person läser en tidskrift vid samma långbord som en grupp yngre personer studerar vid. Datorer används, barn spelar spel och läser vid barnavdelningen. Den mest centrala delen av inredningen, den stora trappan som leder till de olika våningarna, ger ett mycket pampigt och luftigt intryck och visar sig vara en mycket populär plats att slå sig ner på en stund.

Sist jag var på Bibliotek Rosengård såg det helt annorlunda ut. Då var biblioteket i ett plan, ljudnivån försvårades av klinkergolvet och utrymmet hade svårt att räcka till för alla som ville använda det. Även då intervjuade jag Maria Roijer, som pratade en hel del om behov som krockar. Exemplet hon gav då var att vuxna satte sig på barnavdelningen, som då låg precis bredvid entrén, en plats som i sig var trång och inte så inbjudande. Jag frågar henne om dessa saker när vi ses i det nya biblioteket. ”Vad roligt att du minns det”, säger hon och berättar om hur tankarna har gått kring nybyggnationen och framförallt att få lyfta barnens plats i biblioteket. Av bibliotekets tre våningar är barnavdelningen på våning två, och där är det tydligt att det är barnens område. Där finns det en skogräns och mobilförbud för de vuxna. Det finns skåp att låsa in packning och värdesaker i och en yta för att värma mat och sitta och äta. En del av bilderbokstrågen har även gjorts om för att bli ännu mer tillgängliga för barnen, genom att vara låga och med en genomskinlig skiva framtill så att ingen del av bokens framsida skyms.

Delaktighet och profilering

Hur kom man fram till vilka behov som behövde fyllas? Planerna på att bygga om biblioteket kom ungefär samtidigt som biblioteket också skulle profileras, och arbetet med personalen och inredarna påbörjades 2017. Sedan togs även allmänheten in och man tog till exempel hjälp av sina biblioteksråd för både vuxna och barn. Deras input ser vi idag i att till exempel snabba ärenden görs på det första planet. Att få in djupintervjuer var viktigt och då behövdes andra aktörer involveras. Genom att bjuda in till fika i området Herrgården, ta kontakt med fritidsgårdar och vara ute på stan med personal som kan olika språk, lyckades man få en bra kontakt med de boende. Delaktighet och involvering, säger Maria Roijer, har varit en självklar del i processen. Dels för att biblioteket ska bli använt av människorna i och runt Rosengård, men också för att det i arbetet med bibliotekets profil behöver göras val och prioriteringar. Biblioteket ska möta besökarna utifrån deras behov.

Stor och bred trappa i träslag med mjuka kuddar på.
 Den stora trappan i mitten av huset ger ett luftigt och pampigt intryck och fungerar som en trevlig sittplats. Foto: Emma Karlsson. 

Att ge kraft och styrka

Vilken roll spelar biblioteket i närområdet? undrar jag. Maria Roijer svarar att biblioteket är en neutral plats för alla, där alla är välkomna. Jag kommer in på tidskriftens tema, empowerment, och undrar vad det begreppet innebär för henne. Det är svårt att svara på, begreppet är ju så brett, men hon fortsätter med att säga att idag handlar det om styrkan och kraften att göra saker tillsammans med personal och besökare för att få till den nya biblioteksmiljön. Hon säger att besökarna så smått har börjat hitta sina flöden i biblioteket, som både bekräftar och ändrar i de föreställningar som har uppkommit i processen. Maria menar vidare, att det ger mycket att ställa frågan ”Vad finns i biblioteket som ger dig kraft och styrka?” En fråga jag definitivt tar med mig från mötet med Bibliotek Rosengård.

Bli medlem

Gillar du det vi gör? Stötta BiS genom att bli medlem! Ett medlemskap kostar från 125 kronor och du kan betala enkelt med Swish.

Ett svar på ”En plats för alla – det nybyggda Bibliotek Rosengård”

[…] En plats för alla – det nybyggda Bibliotek Rosengård“Vad ger dig kraft och styrka på biblioteket?” – en fråga som har har lett processen bakom nybyggnationen av Bibliotek Rosengård i Malmö. bis besöker biblioteket och tittar på processerna bakom dess tillkomst, hur användarnas behov och önskemål spelat en stor roll i utformandet av lokalen. […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.