Kategorier
Biblioteksbladet Uncategorized

Kärt barn har många namn

Jag läser i senaste Biblioteksbladet att inte bara trenden med retrobibliotek uppmärksammas, nu ska dessutom biblioteken vara ”meröppna”. Gladast blir nog Axiell som säljer utrustningen till de meröppna biblioteken (att döma av helsidesannonsen på tidskriftens baksida). Här talas också, med ett uppradande av tomma floskler, om det ”digitala biblioteket”, ”där man kan sköta många tjänster via datorn”.

Jag vet inte om jag gillar trenden med personallösa bibliotek? Jag kan i min morbida fantasi se framtidens folkbibliotek som en lång rad svenska retrobibliotek (digitala eller inte) utan personal! Med tummade slitna böcker som blivit kvar i hyllorna, som ekon från en svunnen tid, ekande tomt som på en nedlagd järnvägsstation. Vem vill ha sådant? Ett antikvariat utan ägare? Och vart ska utbildade professionella bibliotekarier ta vägen när biblioteken bara blir ”meröppna” utan personal?

För mig känns det som ett fattigdomsbevis. Det känns lite som att gå in i framtiden, baklänges.

Mats Myrstener

Bild: tomma bokhyllor, Bebelplatz, Berlin

PS. Alternativet kan inte vara, som politikerna säger, att fortsätta lägga ner ”olönsamma” filialer. Det verkar omöjligt att tänka utanför den s.k. ”boxen”. En Foucaultsk diskurs således. Inte minst oroande är rapporten från Kungliga biblioteket i senaste BBL, numera också folkbibliotekens överförmyndare. Då blir det nästan komiskt att läsa om Bibliotekens vänner, där entusiaster arbetar gratis, eller att Blekings första privata bibliotek i Åryds friskola drivs ideellt av en pensionerad bibliotekarie. Förstår ni vad jag menar? Kommunpolitikerna kliar sina huvuden, ska det nya privatbiblioteket få kommunala bidrag?
Nej, om inte bokhyllorna till slut ska gapa lika tomma som på bilden från det nazirensade biblioteket på Bebelplatz i Berlin så får nog politikerna bita huvudet av skam, höja skatterna, och börja satsa på kultur och folkbildning igen. Besökssiffrornas stadiga minskande talar sitt tydliga språk. Allt fler elever lämnar skolan idag utan att kunna läsa. Det är dags att börja gasa sig ur recessionen nu, och sluta ”spara i ladorna”. 

Ett svar på ”Kärt barn har många namn”

Det finns andra, bättre, lösningar för att göra mindre bibliotek mera tillgängliga! I Karby i Vallentuna kommun ligger biblioteket med ingång genom ICA-affären. Det innebär att biblioteket är öppet alla dagar under hela året under affärens öppettider kl 8 – 21 (med vissa inskränkningar nyårsdagen, midsommardagen och juldagen), och är därmed tillgängligt även för exempelvis barn. Utbildad bibliotekarie finns på plats under 12 tim/vecka. OBS att detta är ett ”riktigt” bibliotek med tidningar, tidskrifter, kommunal information, barnavdelning, utställningar osv.
Fram för mera kreativitet!
Lena Lundgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.