Kategorier
Uncategorized

Försök att förstå

Debatten om Lilla Hjärtat och Tintin i Kongo har förhoppningsvis fått många att inse vikten av att vara medveten om vad som köps in och exponeras på biblioteken, för vem och varför. Lilla Hjärtats skapare tog till sig det som framförts och har nu dragit tillbaka sina böcker, Hergé tog själv avstånd från Tintin i Kongo för länge sedan.

Dessvärre tycks det inte vara en allmän insikt i biblioteksvärlden att bibliotek är att välja, att det som exponeras på hyllorna talar om vad biblioteket står för och för vem biblioteket är ”vardagsrum”, ”mötesplats” eller ”kunskapskälla” alla dessa ord som gärna används för att beskriva biblioteket.

På nätet bl a på bis facebook finns många debattinlägg, bis nr 2 2012 är ett temanummer om rasism och i BBL 9/2012 finns bl a en artikel av Lena Grönlund med rubriken Vi måste diskutera hur vi upprätthåller normer i biblioteksrummet och en som vanligt mycket tänkvärd krönika av Nina Frid, denna gång med rubriken Om ängslighet och integritet. I Lenas artikel betonas att vi, bibliotekarier, måste jobba för att ”biblioteksrummet inte ska vara en plats där en känsla av utanförskap” men i rekommendationerna sedan är det fullt av ”mitt bibliotek”, ”våra hyllor”. Detta blir omedvetet dubbla budskap! Det visar hur viktigt det är att vända och vrida på alla begrepp så att även det som ligger dolt kommer i dagern.

Därför behövs, för den som vill fördjupa sig och tänka vidare,  Nick Jones, Försök att förstå – folkbibliotek, rasism och platsens politik.(BTJ 2012)  Nick blandar på ett spännande och stimulerande sätt det personliga, yrkeserfarenheter från bibliotek i Botkyrka, Huddinge och Nacka och massor av inspirerande läsefrukter.

Texterna är tidigare publicerade i Mana, BBL, Ikoner och bis, men har i boken fått nyskrivna inledningar. Nick analyserar ur alla tänkbara vinklar vad biblioteket som vardagsrum kan tänkas betyda. Hemmet är ju ofta slutet och släpper verkligen inte in vem som helst i vardagsrummet. Vad menas egentligen, vems ”hem” är biblioteket? Hur kan biblioteket motverka rasism? Vad är bibliotekets uppdrag? Kanske att vara en alternativ plats för utopier?

Boken är unik i bibliotekssammanhang med sin blandning av teori och praktik med massor av svindlande och oavslutade tankar. Förhoppningsvis kan de ge underlag till många samtal som lyfter över närmaste hyllplan och fördjupar tankarna kring bibliotekens vadan och varthän.

Ingrid Atlestam

 

Ett svar på ”Försök att förstå”

Framför allt behöver bibliotekarierna analysera sin yrkesroll på ett konstruktivt sätt vilket jag efterlyser i min debattartikel i BBL 9/2012. I dagsläget saknas en kritisk och levande debatt och polemik kring den kulturpolitiska agenda som utarmar verksamheten på våra folkbibliotek . Det talas exempelvis varmt om läsfrämjande verksamhet för pojkar som inte vill läsa men sällan nämns att detta kanske främst är en övergripande klass- och attutydfråga. Bibliotekariernas uppgift är att påpeka detta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.