Kategorier
bibliotek Malmö stadsbibliotek

Malmö bibliotek gör sin mediesamling algoritmstyrd

Biblioteken i Malmö blir först ut i Sverige med att ha en mediesamling styrd av algoritmer, men satsningen väcker kritiska frågor.

Biblioteken i Malmö blir först ut i Sverige med att ha en mediesamling styrd av algoritmer, något som uppmärksammats av Sveriges Radio.

I SR:s inslag, där bland annat Charlotte Högberg som i andra sammanhang är känd från BiS uttalar sig utifrån sin forskning, ställs ett antal kritiska frågor. Det nya systemet uppges leda till frigjord tid – hur kommer den användas? Systemet innebär att man övergår till flytande bestånd – hur förändrar det tillgången till medier för bibliotekens prioriterade grupper?

Systembibliotekarien skriver om inslaget och frågar sig vad det kommer innebära för folkbiblioteken och folkbibliotekarierna om vi inte längre medvetet bygger lokala bestånd, vilket får mig att tänka på diskussionen vi hade när folkbiblioteken började använda sig av profilinköp i början på 2010-talet.

Malmö stad har under dagen publicerat en nyhet där de berör många av uppkomna frågorna. Diskussionen om algoritmernas konsekvenser för biblioteken och annan offentlig verksamhet lär vi dock ha anledning att återkomma till.

Läs mer

Tobias Willstedt

Vill du läsa mer från oss?

Prenumerera på bis nyhetsbrev så behöver du inte vara rädd för att missa något!

Ett svar på ”Malmö bibliotek gör sin mediesamling algoritmstyrd”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.