Kategorier
bibliotek

BiS och året som gick

2020 har varit ett händelserikt, omtumlande och tragiskt år.

Om några dagar smäller nyårsraketerna och vi kan väl bara konstatera samma sak som många andra kommer göra i sina krönikor – att 2020 har varit ett händelserikt, omtumlande och tragiskt år. Coronapandemin har lett till att många människor mist livet i förtid och begränsat livsutrymmet för oss alla. 

Det är ofrånkomligt att pandemin är det som lämnat störst avtryck på året och så även på bibliotekens verksamhet. Eleonor Pavlov skrev i juni om den oro som covid-19 injagade i bibliotekens personal och Karin Rågsjö problematiserade biblioteksanställdas tendens att missförstå sociala problem som ett informationsbehov, något som aktualiserades när vi stod inför en stor kris. bis ägnade ett helt nummer åt pande­min och i det kunde vi bland annat läsa om digital omställning och infodemi i coronans spår.

Ett ämne som varit aktuellt inte bara i år, utan varit aktuellt alltför länge utan positiv utveckling, är situationen för skolbiblioteken. Sebastian Lönnlöv publicerade under våren texten Vi är skolbibliotekarier som resonerade hos många långt utanför bis vanliga läsekrets. Och i december sade några bibliotekarier från Trelleborg ifrån när det verkade som att deras kommun skulle säga ner hela skolbiblioteksverksamheten.

Det diskuterades också demokratifrågor. Folkbibliotekens och bibliotekariernas roll lyfts i ett antal utforskande texter som Varför utbilda sig till bibliotekarie?, Vem är egentligen aktivist?, Främjar bibliotek verkligen demokrati? och Från Linero till Lunds stadsbibliotek. Låt oss hoppas att denna diskussion som inspirerat till så spänstiga tankar fortsätter in i 2021!

I väntan på en eventuell nationell biblioteksstrategi så fanns det också anledning att skärskåda ett antal problem med bibliotekens nuvarande infrastruktur. Nick Johnson Jones problematiserar styrningen av offentlig sektor ur ett biblioteksperspektiv och Lena Lundgren fördjupar sig i det svenska sambiblioteket i en följetong som kommer fortsätta in i nästa år. BiS engagerar sig, som alltid, i privatiseringarna av folkbibliotek och reflekterar över den rapport som Svensk biblioteksförening tagit fram om ämnet.

Vi är nog många som ägnat mycket tid åt läsning under pandemin. Kanske har det blivit mer digitala böcker än innan? I bis mediterar Martin Persson lite över e-böckernas framtid och Eleonor Pavlov frågar rätt ut hur det står till med lästiden på de svenska folkbiblioteken. Uppseendeväckande nog släpps under året lyrik skrivet av artificiell intelligens – men kan AI dikta?

Artificiell intelligens och dess konsekvenser för litteraturen och biblioteken tror jag vi kommer få leva med framöver, men coronapandemin hoppas jag vi snart kan placera i historieböckerna nu när ett vaccin är på väg. Gott nytt år!

Tobias Willstedt

Vill du läsa mer från oss?

Prenumerera på bis nyhetsbrev så behöver du inte vara rädd för att missa något!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.