Kategorier
digitalisering

Ljudböckerna och berättandet

Vi läser alltmer ljudböcker konsumerade genom digitala abonnemangstjänster. Detta väcker ett antal frågetecken, som har lett till en hetsig kultursidedebatt de senaste veckorna. Vad blir konsekvenserna för förlagen, biblioteken och läsarna? Nu görs en vetenskaplig undersökning för att titta närmare på hur själva berättandet och läsarnas vanor påverkas av de digitala abonnemangstjänsterna på lång sikt.

Litteraturvetaren och projektledaren Julia Pennlert kommer i en pilotstudie vid Bibliotekshögskolan i Borås att bland annat titta på användardata kring ljudböcker.

I förstudien kommer gruppen av forskare att få tillgång till användardata från företaget Storytel som också blir en samverkanspartner. Man kommer utgå ljudböcker från Storytel Originals, produktioner direkt skrivna för ljudboksformatet. Storytel Originals lanserades första gången under 2016.

Det är välkommet att akademin tittar närmare på ljudboksläsandet. Materialet för studien är också intressant. Att undersöka läsandet med hjälp av användardata från företaget vore ju inte möjligt för några år sedan, och nu beskrivs det som något som är viktig för att kunna studera frågeställningarna knutna till projektet.

För biblioteken är många frågor olösta. Den centrala frågan är hur biblioteken ska kunna fortsätta låna ut ljudböcker när allt färre titlar kommer i fysiskt format och de digitala abonnemangstjänsterna vill ha sina e-ljudböcker för sig själva?

Länkar:

Nu undersöks ljudbokens effekt på litteraturen och lyssnandet (SR)

Tobias Willstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.