Kategorier
Uncategorized

Mikrobibliotek

En annan trend i dagens biblioteksvärld är mikrobibliotek. Ett sådant som jag läst om är ett bibliotek med albansk litteratur som en eldsjäl samlat i sin egen lägenhet, jag tror det var i Sandviken. S.k. hembibliotek förekom på Kuba med oppositionell litteratur som inte gick att finna på de statligt finansierade biblioteken på Kuba. Politiska eller inte så verkar mikrobiblioteken ha en framtid. För kommunen är det i alla fall en billig lösning på problemet: personalen består av eldsjälar som arbetar helt gratis, och lokalhyran är noll.

Stärkt i min uppfattning blir jag av en artikel i senaste Biblioteksbladet om en ”bibliokiosk”, som sköter sig alldeles själv. Johan Eklind, bibliotekschef i Trosa har lanserat den lysande idén. Han har smyckat den gamla rikstelefonkiosken i ”världens ände”, utanför kommunbiblioteket, med böcker. Nej förresten, det är Trosaborna själva som lägger dit böcker, som på detta sätt byter ägare över en natt utan att bibliotekspersonalen behöver lägga sig i. Det är en kvadratmeterstor utlåningsstation som är öppen dygnet runt.

-Jag tittar till det för nöjes skull, men allmänheten sköter det själva, säger bibliotekschefen glatt.

-Vi tror på läsning och på att folk vill dela med sig.

Trosa har som många andra kommuner också infört meröppet på sina bibliotek. Man kallar det ”obemannad kvällsservice för VIP-läsare”, och biblioteket är öppet mellan sex på morgonen och nio på kvällen.

Jag tänker att jag kanske ska öppna mitt eget, ganska stora, bibliotek hemma i lägenheten för den läshungriga allmänheten? Eller ställa ner böckerna i gemensamhetslokalen på gården? Nu när biblioteken bara blir mindre och mindre så är nog alla privata initiativ av godo. kanske kan jag få ett kulturpris från Stockholms stad för den idén?

För som Falstaff, fakir, en gång sa: Enhvar sin egen bibliotekarie. Och i slutändan hjälper man ju kommunen att hålla skatten låg och omkostnaderna nere. Bra karl reder sig själv sa min farfar alltid. Kanske skulle man starta en Facebook-grupp om saken? För att ”öppna era hjärtan” för läsande medmänniskor kan väl aldrig vara fel? Kommunen är nog mer än tacksam för initiativet.

Mats Myrstener

litetbibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.