Historielärarnas förenings årsskrift 2015 har flera intressanta teman. En artikel (av Maria Karlsson) handlar om det turkiska folkmordet på armenier, som inträffade för hundra år sedan, 2015, och har underrubriken: Hundra år av förnekelse, tystnad och trivialisering.
Ett annat tema är romernas historia. Robert Brisenstam skriver här om romernas viktiga delaktighet i svensk 1900-talshistoria med kända namn som Hans Caldaras, Carl Jularbo, och den stora familjen Taikon. Författaren börjar skildringen med sina egna förfäder: hästhandlaren Gottfrid Lindgren och hans hustru Amalia och deras liv i början av 1900-talet.
Vidare skriver Martin Ericsson om mordbranden i Kårarp i Halland 1906 som riktade sig mot ett ”tattarboställe”. David Sjögren skriver om ”utkastade från lokalsamhället” som behandlar staten, kommunerna och mantalsskrivningen av romer på 1950-talet. Ida Ohlsson Al Fakir skriver slutligen om socialläkaren John Takman och fokuserar på den s.k. Socialmedicinska zigenarundersökningen på 1960-talet.
Ett särskilt avsnitt i årsskriften handlar om debatten kring kvinnors plats i historieläroböckerna. Dessutom ingår recensioner och mötesrapporter bl.a. från de svenska historiedagarna i Tallin 2-4 oktober 2014.
Mats Myrstener