Kategorier
Uncategorized

Boktips: Historielärarnas förenings årsskrift 2015

Historielärarnas förenings årsskrift 2015 har flera intressanta teman. En artikel (av Maria Karlsson) handlar om det turkiska folkmordet på armenier, som inträffade för hundra år sedan, 2015, och har underrubriken: Hundra år av förnekelse, tystnad och trivialisering.

Ett annat tema är romernas historia. Robert Brisenstam skriver här om romernas viktiga delaktighet i svensk 1900-talshistoria med kända namn som Hans Caldaras, Carl Jularbo, och den stora familjen Taikon. Författaren börjar skildringen med sina egna förfäder: hästhandlaren Gottfrid Lindgren och hans hustru Amalia och deras liv i början av 1900-talet.

Vidare skriver Martin Ericsson om mordbranden i Kårarp i Halland 1906 som riktade sig mot ett ”tattarboställe”. David Sjögren skriver om ”utkastade från lokalsamhället” som behandlar staten, kommunerna och mantalsskrivningen av romer på 1950-talet. Ida Ohlsson Al Fakir skriver slutligen om socialläkaren John Takman och fokuserar på den s.k. Socialmedicinska zigenarundersökningen på 1960-talet.

Ett särskilt avsnitt i årsskriften handlar om debatten kring kvinnors plats i historieläroböckerna. Dessutom ingår recensioner och mötesrapporter bl.a. från de svenska historiedagarna i Tallin 2-4 oktober 2014.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.