Kategorier
Uncategorized

Samexistera eller slå ihjäl varandra

Rasism och främlingsfientlighet frodas på internet och i verkliga livet. Många blir dagligen utsatta för rasistiska påhopp och diskrimineras bara på grund av sitt utseende. Antirasismen ger ofta inte svar på tal, saknar de rätta argumenten och diskuterar fel sakar, låter rasisterna bestämma dagordningen och formulera frågorna. Som till exempel i den senaste partiledardebatten där man frågade Hur mycket invandring tål Sverige? Vi frågar aldrig hur många värmlänningar Sverige tål!

Fel ställda frågor, den mer eller mindre omedvetna vardagsrasismen, mångkulturens nödvändighet, yttrandefrihet, ja alla tänkbara infallsvinklar på rasism tar Marcus Priftis upp i sin bok Främling, vad döljer du för mig. En bok om rasism.  

En annan viktig bok, som skildrar hur det är att ständigt  uppfattas som främling och hur svenskheten nog mest är som en lök är Jakten på svenskheten. Qaisar Mahmood beskriver sin MC-resa genom Sverige på spaning efter svenskheten på ett såväl underhållande som tänkvärt sett. Men de recensioner jag hittat tycker jag inte riktigt förstått vad det är han försöker förmedla,  detta hur det känns att ständigt bli ifrågasatt därför att man aldrig kan ”säga schibbolet”.

Dessa båda böcker är viktiga just därför att de analyserar och beskriver rasism, utanförskap och integration även utifrån den utsattes perspektiv

Båda dessa böcker är nödvändig läsning för den som vill bekämpa rasismen. och det måste vi alla göra hela tiden, inte bara vid speciella demonstrationer eller aktioner utan i vardagen såväl på jobbet som fritiden, såväl hos andra som hos oss själva. Det är inte en massa stora kampanjer, manifestationer och miljoner som behövs utan en individuell kunskap, medvetenhet och analys och vardagligt gnet.

För som Marcus Priftis skriver som slutord:

”Samexistera eller slå ihjäl varandra

Det är vad vi har att välja på”

Alla bibliotek har väl dessa två böcker?

 

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.