Varje bibliotekaries plikt?

Kollegan på Mauritius nationalbibliotek tycker att varje professionell bibliotekarie borde se det som sin plikt att skriva en insändare, ett debattinlägg eller en artikel varje år för att få biblioteksfrågor högre upp på dagordningen. Någon däremot?
På Mauritius finn 75 universitetsutbildade bibliotekarier på en befolkning på 1, 3 miljoner. Vi är väl ca 5000 på nio miljoner, tänk vilken effekt det skulle bli om fler röster och åsikter gjorde sig hörda, om fler erfarenheter, analyser och visioner lyftes fram! Bibliotek är mångfald, låt det märkas i debatten också!
Varför är bibliotekarier så tysta? Kollegan på Mauritius vågade inte längre vara så aktiv, då han nu har en högre tjänst på nationalbiblioteket, men han saknade nya unga orädda röster.
Vem är rädd för vad bland oss som säger oss vara det fria ordets försvarare?

Ingrid Atlestam

2 svar till “Varje bibliotekaries plikt?

  1. Bibliotekarier (fasta såväl som vikarierande) är väl rädda om sina jobb?! Vem vill väl anses vara obekväm? Håll med och håll tyst liksom. Hemskt!

  2. ja, inte har individuella löner och nya managementteorier gjort det bättre, Bristande civilkurage är, dessvärre, inte bara ett problem inom biblioteksvärlden.Men en konstruktiv debatt, som stärker och utvecklar biblioteken måste kunna föras och ses som något positivt även av arbetsgivaren. Min erfarenhet är att bibliotekarier ofta är alltför rädda och passiva, och att många helt enkelt inte grubblar så mycket varför och varthän. Ett av argumenten för akademiseringen av yrket var att utveckla ett kritiskt tänkande, hur gick det med det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.