Kategorier
arbetarlitteratur bokläsning deckare Stockholms stadsbibliotek

Läsning som religion och kärlek till boken

”Men om läsning hade varit en religion med en egen kyrka, hade det med största sannolikhet funnits massor av lyckliga frälsningshistorier från människor som på ett personligt plan upplevt hur läsning förändrat deras liv och öppnat för insikter och upplevelser som de annars fått vara utan.”
Det är inte Greta Renborg, salig i åminnelse, utan SvD:s radiokrönikör Paulina Helgeson i dagens tidning, apropå barnradions P4 serie om läsning, som gick i fredags. Jag tänker på gamle religionshistorikern Mircea Eliade, som menade att författarna är vår tids präster och medicinmän/kvinnor, med kontakter med ”den andra sidan” (han kallar dom ”brobyggare till det omedvetna” som forna tiders shamaner). Inte minst ger oss böckerna och författarna insikter om oss själva, och våra dolda sidor, goda och dåliga, som vi knappast skulle kunna få på annat sätt. Dessutom är det, till skillnad från att gå i psykoterapi, helt gratis om man går till biblioteket.
Paulina Helgeson slutar uppmuntrande: ”Bokläsandet har dödförklarats massor av gånger men lever envist vidare, något som faktiskt i mina sentimentala stunder stärker den vacklande tron på mänskligheten.”
Igår sände dessutom kulturradion ett program om ”arbetarlitteraturens återkomst”. Kan fås direkt i din podradio! (Och i Cobra på TV 10/3 menade en fransk översättare av de omåttligt populära svenska deckarna, att de bygger vidare på arbetarlitteraturens tradition i Sverige att skildra vanliga arbetande människor, något som är sällsynt i Frankrike.)
(Och i nya stadsbiblioteksfilialen i Högdalen, Stockholm, som man når direkt från tunnelbanan, kan man ladda ner allt möjligt till sin IPod, både deckare och filer från radio och TV. Så nu måste jag nog skaffa en sån också?)
SvD:s radiokrönikör Erik Löfvendahl tycker att det är ”trösterikt med all denna kärlek till läsningen och boken” som han tycker förmedlas i radion (13/3). Så vi som håller med om det står inte ensamma, och det kan väl också kännas ”trösterikt”.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.