Kategorier
bibliotek neutralitet

Malmö stadsbibliotek tar bort kontroversiell e-bok

(Uppdaterad 20190329 med nya uppgifter från SSB)

Hur ska biblioteken och bibliotekarierna förhålla sig till begrepp som neutralitet i en tid av skarpa konflikter?

I vår nationella biblioteksstrategi uttrycks förväntningar på att biblioteken ska vara neutrala inför den information som förmedlas men samtidigt vara källkritiken och den objektiva sanningens försvarare. Detta är motsägelsefullt och frågan sätta på sin spets med den omstridda autismbok som uppmärksammats bland annat av Rasmus Fleischer i Expressen:

“Lukten av klordioxid känner vi alla igen från badhus. Ämnet används även som blekmedel – och som påstådd mirakelkur mot autism. Föräldrar som misstror etablerad läkarvetenskap låter därför sina autistiska barn dricka utspädd klordioxid, i hopp om att ta kål på påstådda parasiter. I de värsta fallen har barnen fått obotliga skador i de inre organen. Det är en tragisk form av barnmisshandel som underblåses av de affärsidkare som säljer ”mirakelmineralen” över nätet och marknadsför den via pseudovetenskapliga böcker.

/…/

Märkligt nog missade DN att den omstridda autismboken även finns tillgänglig på ett stort antal svenska folkbibliotek. Stockholms stadsbibliotek avlägsnade den diskret för några dagar sedan, men bland annat i Malmö finns den fortfarande kvar i utbudet. Biblioteksbesökare som vill lära sig mer om autism vägleds alltså till tips om farliga mirakelmediciner, klädda i pseudovetenskaplig dräkt.

Är detta i sin ordning? Låt oss söka vägledning i det nya förslaget till nationell biblioteksstrategi, utarbetat av Erik Fichtelius. Där konstateras att biblioteken ska bidra till en fri åsiktsbildning, stå fria från censur och inta ”en neutral hållning” i förhållande till den information man förmedlar. Kanske är det en åsikt bland andra att autistiska barn bör dricka klordioxid? I så fall gjorde Stockholms stadsbibliotek fel när man tog bort boken.

Vaccinationsmotstånd

Men biblioteksstrategin rymmer en djup paradox. För samtidigt utnämns biblioteken till den ”femte statsmakten”, en del av civilförsvaret med särskilt uppdrag att stärka medborgarnas källkritiska förmåga. I en tid av ”rykten, falska nyheter och propaganda” ska biblioteken representera ”trovärdig informationsförmedling”. Vad detta faktiskt innebär ställs på sin spets inte minst i frågor om vaccinationsmotstånd, mirakelmediciner och omstridda diagnoser. Även om det finns poänger i att tillhandahålla även kontroversiell litteratur – för att inte säga rena lögner – så bör den nog då sättas i en kontext som underlättar källkritik.”

Värt att notera att uppgiften om att SSB skulle ha haft boken och sedan plockat bort den tydligen inte stämmer:

Processed with VSCO with  preset

Tobias Willstedt

Även Peter Alsbjer skriver bra om fallet och neutralitetens paradox:

Peter Alsbjers blogg (2007 - 2022)

Den kontroversiella bok som hävdar att autism går att bota med klordioxid plockas nu bort ur Malmö stadsbiblioteks e-boksbestånd enligt SvT:s Kulturnyheterna.

”Orsaken är att den är ovetenskaplig, farlig för hälsan men också att den kan upplevas som kränkande för personer med autism och personer i dess närhet”, skriver stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson i ett sms till Kulturnyheterna.”

Testa samma argumentering i ett annat sammanhang med en annan bok (min kursiv): ”Orsaken är att den är ovetenskaplig, farlig för hälsan men också att den kan upplevas som kränkande för invandrare och personer i dess närhet” – och du få JO på dig  (t ex Falköping och Botkyrka).

– Det mesta måste finnas, men det finns en gräns säger Torbjörn Nilsson till SVT. I bibliotekens hylluppställning finns avdelning Bl – Omstridda fenomen och företeelser – och där kan ju den här typen av böcker att placeras, iaf de fysiska –…

Visa originalinlägg 32 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.