Kategorier
Nacka kommun privatisering

Från 2019 kommer det inte finnas några kommunalt drivna folkbibliotek i Nacka kommun

Axiell Services AB tar över driften av tre kommunala folkbibliotek i Nacka och sen 2013 drivs resterande folkbibliotek av Dieselverkstaden bibliotek AB. Alla folkbibliotek i Nacka kommer drivas av aktiebolag men samtidigt visar Nacka kommuns egna utvärdering inga positiva effekter av att ha biblioteken på upphandling.

Sedan 2013 har tre av biblioteken i Nacka kommun drivits av Dieselverkstadens bibliotek AB. De nuvarande biblioteksavtalen löper ut den 31 december 2018 och under våren har driften av biblioteken upphandlats på nytt.

Denna upphandling har resulterat i att det från och med 2019 inte kommer finnas ett enda folkbibliotek i Nacka som drivs av kommunen. Axiell Services AB tar över driften från kommunen för biblioteken i Nacka Forum, Orminge och Fisksätra . Dieselverkstadens bibliotek AB kommer även under kommande år att driva biblioteken i Sickla, Älta och Saltsjöbaden.

I BiS har vi alltid varit emot folkbibliotek på entreprenad därför att vi ser flera sakliga skäl till att biblioteken ska vara kvar i kommunal drift. Dessa skäl finns listade i BiS sammanställning av bibliotek med alternativa driftsformer från 2011. Mycket har hänt sen 2011 men argumenten för att folkbibliotek ska vara i kommunal drift är fortfarande relevanta. Se länk nedan för att se BiS sammanställning.

I fallet Nacka kan vi också konstatera att kommunens egen utvärdering av upphandlingen 2013 inte kan uppvisa några positiva effekter från att biblioteken har varit i privat drift. Utvärderingen, från slutet av 2015, visar att upphandlingen var mycket tidskrävande men inte har lett till de innovationer som kommunen hade hoppats på eller en biblioteksverksamhet som kan anses vara av högre kvalité än innan.

Vidare så är det uppseendeväckande att Axiell Services AB, som redan levererar tekniska lösningar till folkbiblioteken och har en närmast monopolliknande ställning, ska ta över driften av tre bibliotek. Axiell kontrollerar redan Elib, som i dagsläget är den enda större leverantören av E-böcker till Sveriges folkbibliotek. Vad kommer denna utveckling att leda till?

Länkar:

Nya aktörer upphandlade för Nackas bibliotek och museum

Bibliotek med alternativa driftsformer 2011

Utvärdering upphandling av biblioteksverksamhet Nacka kommun 2015-09–25

Tobias Willstedt

2 svar på ”Från 2019 kommer det inte finnas några kommunalt drivna folkbibliotek i Nacka kommun”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.