Efter att det framkommit att de privata biblioteken i Nacka har ett signifikant färre antal titlar på minoritetsspråk och lättläst än sina kommunala motsvarigheter så riktas nu åter kritik mot Nackas marknadsexperiment.
Sedan 2013 har tre av biblioteken i Nacka kommun drivits av Dieselverkstadens bibliotek AB. Vänsterpartiet i Nacka har nyligen bett kultur- och fritidsenheten att plocka fram siffror på hur andelen lättlästa böcker och böcker på minoritetsspråken är fördelade på de sex biblioteken i Nacka. Det är signifikanta skillnader mellan biblioteken i offentlig och privat drift.
Sammanlagt hade de kommunala biblioteken 1 262 böcker på minoritetsspråk, medan de i privat drift enbart hade 102 titlar i sitt bestånd. Mest uppseendeväckande jämförelse kan man göra mellan grannbiblioteken Fisksätra och Saltsjöbaden. Kommunala Fisksätra bibliotek hade 681 titlar medan privata Saltsjöbadens bibliotek hade tre.
Vad gäller böcker på lättläst hade de kommunalt drivna biblioteken 5 739 böcker medan de privata hade 3 361 titlar.
BiS har länge kritiserat Nackamodellen med folkbibliotek i privat drift. Bland annat för att modellen inte premierar bibliotekens mycket viktiga uppgift att bistå personer från de särskilda målgrupper som finns i bibliotekslagen. Det är en verksamhet som fordrar specialkunskaper men som inte genererar några höga utlåningssiffror och inte heller alltid högre besökssiffror, de två variabler som oftast används för att mäta bibliotekens verksamhet.
Läs mer
- Privata bibliotek har färre böcker på minoritetsspråk (NVP.se)
- Från 2019 kommer det inte finnas några kommunalt drivna folkbibliotek i Nacka kommun
- Bibliotek med alternativa driftsformer
- bis och Biblioteksbladet debatterar biblioteksprivatiseringar
Tobias Willstedt
Ett svar på ”Stora skillnader mellan de kommunala och privata biblioteken i Nacka vad gäller lättläst och minoritetsspråk”
[…] anslag (och vinst) är helt beroende på antalet utlån och inget annat. Där har antalet mångspråksböcker blivit dramatiskt få, nästan inga alls på vissa bibliotek. I en tid när politikerna till och med nosar […]