Kategorier
Uncategorized

Långdistansläsarens ensamhet

”I förra helgens New York Times publicerades en dyster diagnos över tillståndet i den amerikanska bokbranschen. Under rubriken ”The loneliness of the long-distance reader” [en parafras på en känd engelsk roman] – argumenterar skribenten Colin Robinson för att den som i slutändan drabbas av den nya marknadsordningen är näringskedjans slutled: läsaren, som nu får se allt fler av sina allierade försvinna: bildade bokhandlare och bibliotekarier, skickliga förläggare, nitiska fackgranskare och belästa litteraturkritiker. Läsaren, som av naturlighet alltid krävt en viss avskildhet, blir nu också bokstavligen lämnad ensam.”

Så skriver DN:s kulturredaktör Björn Wiman igår 12/1, apropå att ännu en kulturinstitution i Stockholm, barn- och ungdomsbokhandeln Bokspindeln, nu stänger igen. Nätets allt större dominans kan märkas, så tänker t.ex. amazon.com nu etablera sig starkt i Sverige. I Frankrike har man redan tagit över 70 procent av marknaden.

I samma tidning intervjuas EU-ministern Birgitta Ohlsson. Hon menar att politiken är som ett maratonlopp, den mest uthållige vinner i slutändan. Och så är det väl: det hjälper inte att säga det rätta en gång – det måste upprepas gång på gång på gång. Uthållighet och stryktålighet betalar sig alltid i slutändan.

Själv återgår jag till att ägna mig åt rubrikens sentens. På gott och ont.

Mats Myrstener

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.