Om den svenska modellens vara eller icke vara

”Den svenska modellen har kantrat på grund av en allt större obalans mellan arbetsmarknadens parter.” (Svenskt Näringsliv). ”Den svenska modellen har brutit samman i verkligheten, men lever kvar ideologiskt.” (professor Hans de Geer), eller ”Socialdemokratin går inte längre in som garant för den starka välfärdsstaten. Därför existerar inte längre den svenska modellen.” (professor Bo Rothstein).
Läs mer om modellens uppgång och fall i professor Ann-Katrin Hatjes bok Svensk välfärd, genus och social rationalism under 1900-talet utgiven av institutionen för idé och samhällsstudier vid Umeå universitet. Vem myntade för övrigt begreppet ”den svenska modellen”? Jag tror det förekom första gången i utredningen ”Idrott för alla” på 1970-talet, men jag är inte helt säker. Vi får forska vidare om detta, och sluta gråta över spilld mjölk.
Mats Myrstener

3 svar till “Om den svenska modellens vara eller icke vara

  1. Håller med dig. Tiderna förändras.

  2. Jamen förändra tiderna då! "Gråt inte, kämpa" gäller väl inte bara kvinnorörelsen numera? Massor av nya medlemmar strömmar nu till Vänsterpartiet till exempel. Förhoppningsvis kan även biblioteken vakna till och inse att de inte är en del av underhållningsindustrin, utan av kampen för ett rättvist samhälle, för "fri och jämlik tillgång till information". Bibliotek är att välja, gör det då och låt inte ADLIBRIS och andras topplistor bestämma!

  3. Ingrid, "tiderna förändras" var inte en resignation. Jag menade att vi inte skall blicka bakåt utan kämpa utifrån denna tidens förutsättning. Jag gråter inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.