Kategorier
Uncategorized

Kreativa Sverige

Moderaterna har gjort det igen, skrivit ett i stora delar bra kulturpolitiskt program, Kreativa Sverige:Mer pengar till kultur (nya Kulturen 3.0) Här slår man vakt om folkbildning, folkhögskolor och folkbibliotek och betonar vikten av språklig kompetens och public service.

Vänsterpartiet, som just nu sliter med sitt kulturpolitiska program, skulle kunna låna många takter ur detta nya moderaternas opus. Det gäller givetvis att gallra omsorgsfullt, allt detta om entreprenad, sponsering och eget företagande som kulturens frälsarkransar är det bäst att vara mycket skeptisk till, men plocka gärna russinen.

Så här skriver moderaterna om bibliotek under rubriken ”Vi älskar biblioteken”:

”Biblioteken är en del av den kulturella infrastrukturen och dess bokutlåning är central för kunskapsspridningen. Det motiverar den stora kostnaden, cirka 3,5 miljarder kronor per år (2006). Men drift och policy är inte främst en statlig angelägenhet utan besluten om de över 7 000 utlåningsställena fattas bäst på kommunal nivå, i enlighet med subsidiaritetsprincipen.Det utesluter inte ett statligt ansvar för bibliotekspolitiken i stort. Endast 95 av 290 kommuner har en fastställd biblioteksplan, vilket är föreskrivet i bibliotekslagen. Som Svensk biblioteksförening påpekat saknar, trots 5 000 skolbibliotek, uppåt en halv miljon elever i grundskolan ett bemannat skolbibliotek. Det bidrar inte till ansträngningarna att förbättra den sjunkande läsförståelsen i svenska skolor.Även om siffrorna varierar mellan åren är det en oroande trend att antalet utlånade böcker sedan 1980 minskat från 76 miljoner till 59 (2006). Det gäller främst utlåningen av skönlitteratur för vuxna, men även barnboksutlåningen.

36. Tillgängligheten till folkbiblioteken har stor betydelse för användandet av resurserna. Ökat öppethållande kvällstid borde vara ett mål i alla kommuner, där förhållandena idag skiftar kraftigt.

37. Avknoppning/entreprenader stimuleras i syfte att utveckla verksamheten i friare former, med bibehållet fokus på det skrivna ordet.

38. Inköpspolicyn vid offentliga bibliotek ska sträva efter politisk mångfald.

39. I skollagen stadgas att den kommunala skolan ska trygga elevernas tillgång till bibliotek. Det ska ske i samarbete med kommun- och folkbiblioteken. Friskolor har samma ansvar gentemot eleverna som kommunala skolor.

40. I linje med alliansregeringens mål att höja kvaliteten i utbildningen skulle en översyn av skolbibliotekens täckning och verksamhet ge underlag för extra åtgärder, i samklang med ambitionerna bakom ”Skapande skola”.

41. Boklån ska vara avgiftsfria. Tillkommande utbud, till exempel film och dataspel, kan av konkurrensskäl avgiftsfinansieras och öka de samlade resurserna.”

Klicka på länken nedan för att hämta hela Kulturen 3.0

http://www.moderat.se/artikel.aspx?webbid=1&menyid=1&artikelid=32391

Så har moderaterna kommit ut som Library Lovers, men tydligen blivit så förblindade av allt rosa att de missat själva syftet, kravet på en nationell bibliotekspolitik!
Punkterna 37 och 41 är kontroversiella, liksom bristen på insikt om behovet av en statlig samordning, resten är väl självklarheter, eller?
Men eftersom jag är livrädd för hundar har jag väl inte ens hittat de begravda!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.