Kategorier
Täby kommunbibliotek

Envar sin egen bibliotekarie

Enhvar sin egen bibliothekarie, eller
Avlyssnat på Rosenbad
OBS! SATIR!
– Tjänare Fredrik!
– Nämen, tjänare Fredrik, det var länge sen. Hur har ni det i Täby. Saknat mig?
– Nej inte alls Fredrik. Jag menar jo det är klart vi gör, men vi har faktiskt sänkt kommunalskatten ännu mer sen du slutade. Och mer blir det tro mig! ”Vi har rea på allt” haha. Du läser väl tidningarna?
– Jaha. Ja, det är ju jättebra Fredrik. Ni jobbar på i ullstrumporna hör jag. Och kulturen och fritiden går bra Fredrik? Jag ser att du har ”Library lovers-märket” på dig.
– Ja, för sjutton. Man hänger väl med. Jag gillar bibliotek! Men vi jobbar faktiskt (oss emellan) nu på att avskaffa den här kultur- och fritidsbiten helt i kommunen. Jag kommer snart att bli arbetslös, ha-ha-ha. Men vi har ju så många fina grönområden och golfbanor, det är ju både kultur och fritid eller hur. Bra va? Har jag inte rätt?
– Ja, jo, det har du rätt i förstås. Men vad hade du på hjärtat nu då?
– Jo, Fredrik, jag har tänkt på en sak. Jag har kommit på en ny slogan för regeringens nya kulturkampanj. Den går lite på tomgång tycker jag. Lyssna nu: Jag tänkte kalla den ”envar sin egen bibliotekarie”.
– Jahaja. Och exakt hur hade du tänkt dig nu då?
– Jo, eftersom alla svenskar väl åtminstone har en bok hemma så behövs väl inga bibliotek, eller hur. Och inga bibliotekarier. Ergo est demonstrandum, haha. Jag har inspirerats lite av de här kubanska hemmabiblioteken du vet, som folkpartiet engagerade sig så mycket i. Dom verkar ju fungera toppen. Och i Danmark har det ju blivit en hel folkrörelse det här. Det du! Ner med förmynderiet! Bort med bibliotekarierna! Böckerna till folket!
– Jaha, du låter som en riktig demonstrant. Men tänker du på Täby nu då?
– Nejnej. En nationell kampanj!
– Jaha. Men tror du att alla svenskar äger böcker? Ja, en bok då?
– Nja, lite osäker där, men jag har tänkt på det också. Vi låter det där institutet, vad det nu heter, trycka upp en bok, Kommunismens blodiga brott, det är bra folkbildning, och så ger vi ett ex till alla svenska familjer. GP:s idé du minns? Så har dom en bok! Bra va? Sen kan vi lägga ner biblioteken. Hajaru?
– Jaha. Det låter ju väldigt radikalt det där. Rena socialismen.
– Ja, visst är det. ”Nya arbetarpartiet” du vet. Sen tänkte jag på den enorma potentialen i det här, du vet vi kan ju fortsätta spara på offentlig verksamhet sedan, jag tänkte mig några nya kampanjer sen, hör här: Envar sin egen doktor. Envar sin egen tandläkare. Envar sin egen folkskollärare, Envar sin egen kurator, Din fru är din Lapplisa och så vidare. Tänk vad vi kan spara pengar Fredrik! Ojojoj! Och med kds förslag om vårdnadsbidrag så kan vi ju lägga ner alla dagis och fritis också! Låt våra gummor ta hand om småglina i fortsättningen! Ja, inte Filippa då förstås men … ja… du fattar …dom andra.
– Jahaja. Ja det låter jättebra ju Fredrik, jag ska verkligen fundera på saken. Fast det där med ”valfrihet” då? Men du, äsch, jag har lite bråttom just nu. Om du ursäktar mig?
– Javisst, men du, hör bara av dig när du vill ha några nya idéer från tankesmedjan i Täby Fredrik. Jag tänkte på det här med universitetsbiblioteken också. Varför ska staten sponsra dom? Dom kan väl drivas privat, som i USA? Och vadå ”valfrihet”? Vi snackar ju världens största demokrati här Fredrik. ”The land of the free!” Dom vet väl vad ”valfrihet” vill säga!
– Visst, visst, Fredrik. Jättebra. För dom som har mycket pengar då? Alla amerikanare alltså? Jättebra Fredrik. Men du: Keep on fighting. The Struggle must go on! Hälsa Täby!
– Hej då Fredrik! Lycka till!
– Hej då Fredrik.
Fritt efter Falstaff, fakir, och
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.