Tillbaka till Reims

Boktips

Omslag Tillbaka till Reims
Omslag Tillbaka till Reims

Didier Eribon har utmärkt sig som en av Frankrikes mest kända queerteoretiker. I sitt vuxna liv har han levt i storstadsmiljöer där han frotterat med akademiker och kulturellt bevandrade vänner från medel- och överklassen.

Men Eribon är inte därifrån. Han är inte född in i akademin som många av hans kollegor är. Nej, Eribon har sin bakgrund i Reims och den nordfranska arbetarkulturen, något som han jobbat hårt för att glömma.

I essän Tillbaka till Reims så återvänder författaren till hemstaden för att göra upp med sitt förflutna och finna försoning. Han övergav sin familj, och förnekade dem, för att göra akademisk karaktär i Paris. Inspirerad av den afroamerikanske författaren James Baldwins essäer vill Eribon nu “ta itu med smärtan” och han gör det på ett storslaget sätt.

Foto: Patrice Normand/Opale/Leemage

Tillbaka till Reims borrar djupt i frågor om klass, fransk historia och social utsatthet. Resultatet bör läsas av många.

Tobias Willstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.