Kategorier
bibliotekarier TV-spel

Orvar slår huvudet på spiken

I decembernumret av Wanna play (BTJ:s nyhetsbrev om TV-spel) skriver Orvar Säfström skarpsinnigt ett inlägg i frågan om våldsamma TV-spel på biblioteken. Inlägget, kallat Vuxenspel på frammarsch?, är värt att återge i sin helhet.

”Om vi ska ha böcker på biblioteket ska det i alla fall inte vara sådana som sticker ut eller kan uppröra någon. Barnböcker, kokböcker och en och annan snäll roman får duga”. En sådan inställning hade knappast accepterats av någon enda person i biblioteksvärlden. Men precis så låter det alltför ofta då det gäller spelutbudet på landets bibliotek. För ett år sedan skrev jag om detta här i nyhetsbrevet, men som jag ser det är det fortfarande ett problem att för många bibliotek gräver ned sig i åldersgränstänkandet och vingklipper sina spelavdelningar redan från start.

Låt mig därför poängtera igen att spel inte är någon barnföreteelse. Det finns utpräglade barnspel (även om många av dem tyvärr är rent skräp), men flera av de största, bästa och mest intressanta spelen riktar sig mot en vuxenpublik. Ingen ifrågasätter barnförbjudna filmer i DVD-avdelningen och litteraturen innehåller förstås allsköns otäckheter för den som lärt sig läsa. Spel har idag en tydlig märkning i PEGI-systemet och de flesta bibliotek har dessutom av rent praktiska skäl en åldersgräns för utlån av digitala medier. Om spelkulturen nu har ett existensberättigande på hyllorna ska den banne mig inte representeras av ett fåtal icke-typiska titlar. Visst finns det en risk att någon arg förälder eller välmenande kommunpolitiker misstycker, men bibliotekens roll kan väl ändå inte vara att stryka alla medhårs och till varje pris undvika konflikt (min kursivering)?”

Nej, att till varje pris undvika konflikt ska biblioteken och vi som bibliotekarier inte göra – vare sig det rör sig om TV-spel eller något annat. Snarare måste vi ofta flytta fram gränserna och utvidga gråzonerna för vårt bestånd och verksamhet (som i fallen med TV-spel, gratis filmvisning, book crossing och leksaker) och vara en levande arena för samhällskritik, underhållning och självbildning. Inte huka under högervindarnas snålblåst.

Våra ledstjärnor bör vara de bibliotekarier i USA som i Patriot Acts spår vägrade lämna ut låntagarnas uppgifter till FBI eller bibliotekarierna Jonas Aghed och Juan Vega på Brännkyrka gymnasium som vägrade ta in Forum för levande historias bok om förtryck under stalinistiska regimer (en bok som Åsa Linderborg mycket riktigt kallat ideologiskt motiverad: ”Det illa dolda syftet är att giftstämpla all vänster. Idén om alla människors lika värde och att medborgarna ska dela lika på arbetet, makten och ägandet ska – om Upplysning Om Kommunismen (den nyliberala lobbygrupp som också ligger bakom skriften, min anm.) får tolkningsföreträde – göras synonymt med diktatur och blodbad.”)

Bara döda bibliotekarier flyter med strömmen!

Kristian Schultz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.