Absolut ej lämplig för ungdom!

Maria Sandel var Sveriges första mer kända arbetarförfattarinna. Hennes roman Droppar i folkhavet från 1924, har nyutgivits av lilla förlaget Murbruk i Lund (som även återutger Sven Wernströms Mannen på tåget, om hur revolutionen skulle ha kunnat te sig i Sverige år 1971) .
På romanens baksida återger man en recension från Biblioteksbladet 1927, som är värd att citera.
Här talas om romanens ”realistiska skildringar från proletariat, gränder och glädjehus”, om materiell och andlig smuts, snusk och brutalitet. Ändå finner recensenten sympati för hjältinnan Gerda, den ”sega och energiska arbeterskan”. Den rekommenderas för ”omdömesgilla läsare”, för detta är ”knappast någon folkbok”. Och den är ”absolut ej lämplig för ungdom”. Ord och inga visor således.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.