Kategorier
Alliansen kulturpolitik socialdemokratin Vad är ett folkbibliotek?

Det lönar sig att samla i ladorna

Söndagen 5 april 2009 torde vara en historisk dag. Det må ha hänt några få gånger förut, men att moderaterna är större än (S) är ändå högst ovanligt, och har så varit sedan allmänna rösträtten infördes i Sverige 1921. Nu får vi se om det blir permanent, men risken finns. Det har uppenbarligen lönat sig för Anders Borg att ”samla i ladorna” en orolig ekonomisk tid.
Vi kan bara hoppas att oppositionen inser kulturens sprängkraft. I gårdagens debattinlägg i SvD
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2694493.svd
lanserade iallafall sossarnas kulturpolitiske talesman Leif Pagrotsky viljan att göra kulturpolitiken till valfråga 2010. 120 nya miljoner utlovas. Var pengarna ska tas från? Vi får väl ta dom ur ”ladorna” som Borg så vänligt fyllt på under den borgerliga valperioden.
Leif har också lanserat en ny talkshow på radikala mediesajten Nyhetsverket, The Leif Show. Och ”kulturmatchen” mot Lena Adelsohn Liljeroth borde han väl ändå vinna?
(Demoskop-undersökningen är mums för alla valanalytiker: Centerpartiet och Kd hamnar under fyraprocentsspärren, men Sverigedemokraterna kvalar in. Vilket får PJ Anders Linder på Svenskans ledarsida att föreslå att de borgerliga går ihop till ett renodlat borgerligt parti inför nästa val. Då räddas även småpartierna in ovan strecket. Undrar vad Maud tycker om det? Centerpartiets ras är om möjligt ännu större än sossarnas.)
Frågan är var folkbiblioteken kommer in i ”bilden”? Är det en ”kulturfråga”, eller en ”skolfråga”? Många kommunala bibliotek upplever nog splittringen som besvärande? Högskolebiblioteken kan nog motivera sin ställning (det borde man göra i ännu högre grad nu), men folkbiblioteken? Snacka med Leif, det är nog dags att göra anspråk på de 120 nya miljonerna redan nu.
För det är tur att det inte är val redan i september.
Mats Myrstener

Ett svar på ”Det lönar sig att samla i ladorna”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.