Kategorier
Marocko Västsahara

Mer om Västsahara

Just nu ser jag på Uppdrag Gransknings TV-program om förhållandena i Västsahara, ockuperat av Marocko sedan 1976. Det handlar om hur tjuvfiske i stor skala bedrivs längs kusten i Västsahara, som har ett av världens rikaste fiskevatten, främst av fiskare från Sverige och Norge. Fisken mals ner till omega-3 fiskoljetabletter som sedan säljs dyrt i den rika världen i Europa, USA och Asien. Samtidigt får vi se hur Emmaus delar ut kläder och mat till flyktingarna från Västsahara, fiskkonserver från Thailand.
Efter programmet har leverantörerna och producenterna både i Sverige och Norge sagt sig upphöra med importen från Västsahara/Marocko. I Norge har det gått till åtal högt upp i företagshierarkin.
Programmet (en repris från i våras) kan ses på svt play. Glöm inte BiS kampanj för böcker och bibliotek till de västsahariska flyktingarna. Och tacka Svt för Uppdrag Granskning, ett program som verkligen står för devisen ”om sanningen ska fram”.
Mats Myrstener
(Nu ska jag se på en politisk thriller från Sydafrika på TV, om hur apartheid började rämna 1985. Och på fredag ska jag heja på Ghana, i kvartsfinal i Fotbolls-VM.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.