Bachirs månadsrapporter


Fanna, BiS nya bibliotekarie i öknen

rapport nr 2 från Västsahara 

Fanna Saleh har blivit utsedd till ansvarig för litteraturen på arabiska på folkbiblioteket i Smara. Fanna är utbildad sociolog vid universitet i Algeriet och enligt författaren Gonzalo Moure intelligent, intellektuell och mycket kunnig i det arabiska språket och litteraturen. Hon kommer att samarbeta med Bashir som fått utökad tjänst på radion men kommer att fortsätta att arbeta med biblioteket och bokbussen som volontär.

– Jag är mycket glad över att vara den som fått ansvaret för den arabiska litteraturen, alla mina studier har skett på arabiska och det är för den litteraturen jag brinner. Jag har övertagit Bashirs arbete, men han kvarstår som volontär och vi kommer att samarbeta om olika läsprojekt. Vårt folkbibliotek  i läget Smara  är färdigbyggt , det är ett riktigt och  modernt bibliotek. Tyvärr finns det mest böcker på spanska och än så länge mycket få böcker på arabiska.  Det är böcker på arabiska som behövs för att få invånarna i lägren, både barn och vuxna, att bli läsare.

För att få de vuxna flyktingarna att läsa böcker måste man bryta ny mark. Många vuxna tror nämligen att ett bibliotek bara är till för småbarn eftersom man inte haft något bibliotek tidigare. Men ” Pojken som levde med strutsar ” har ändrat på den förställningen. Boken om Hadara, västsahariern som alla hört anekdoter om, har blivit en stor succé. Vi har 50 exemplar. 45 är ständigt utlånade, 5 ex har vi för läsning här på biblioteket. Och den boken blir läst av alla åldrar, både barn och vuxna.

Jag tror att boken om Hadara och öknen har skapat intresse för läsning av andra böcker. Vi vet att fem lådor med böcker på arabiska, både barnböcker, facklitteratur och skönlitteratur för vuxna är på väg hit från Sverige. Vi är mycket förväntansfulla. Att få tag i böcker på arabiska här i öknen är omöjligt. Vi är helt beroende av donationer.

Brevet förmedlat av Monica Zak. BiS insamling fortsätter! Stöd insamlingen på pg 33 53 16-6 (”Västsahara”)

Bilden: Hadaraböckerna har kommit! Fanna utanför biblioteket.

Image

Jag har börjat alfabetisera en grupp kvinnor i Farsia

Rapport nr 1 från BiS bibliotekarie Bachir Lahsen

Jag började mitt arbete i januari på folkbiblioteket El Nido i det västsahariska flyktinglägret Smara. Biblioteket är ju alldeles nytt och invigdes i november i fjol.
Sen jag började har jag ägnat mig åt att katalogisera de få böcker som finns på arabiska, göra i ordning lånekort och börjat låna ut. Jag förbereder också våra kulturkvällar som vi har varje måndag under bar himmel.

Sen  åker jag ut på kvällarna och läser högt för dem som lever långt från biblioteket. Den mest efterfrågade boken är den om Hadara, det är många äldre personer som vill läsa den.

Jag har också börjat alfabetisera en grupp kvinnor i Farsia, det är en del av flyktinglägret Smara, de vill lära sig läsa och skriva på arabiska och spanska.

Jag har råkat nämna att vi ska få böcker på arabiska skickade från Sverige. Varje dag kommer det ungdomar hit som frågar: Har böckerna kommit än? Det finns ganska många böcker i biblioteket nu men de är på spanska. Ungdomarna vill ha böcker som de kan läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.