Kategorier
bis tidskriften

Nytt nummer av bis på väg till din brevlåda

Kategorier
Uncategorized

Bryt tystnaden!

Bryt tystnaden!

BiS-bloggen önskar ett gott nytt år, och att biblioteksfrågan görs till en valfråga, med lika tyngd som skolfrågan. Det är dags att bryta tystnaden, sluta inta offermentaliteten, och börja hävda betydelsen av bra folk- och skolbibliotek. Se där ett riktigt nyårslöfte för alla som arbetar och intresserar sig för folkbibliotek i Sverige!
Mats M

Kategorier
Uncategorized

Böcker, inte bomber

Böcker, inte bomber

Se bloggen http://www.facebook.com/enbokomdan

Kategorier
Uncategorized

Idag firas världsbokdagen!

Idag firas världsbokdagen!

Kategorier
internationella frågor Uncategorized Västsahara

bachirs månadsrapport

bachirs månadsrapport

Rapport nr 1 från

BiS bibliotekarie Bachir Lahsen

Jag började mitt arbete i januari på folkbiblioteket El Nido i det västsahariska flyktinglägret Smara. Biblioteket är ju alldeles nytt och invigdes i november i fjol.
Sen jag började har jag ägnat mig åt att katalogisera de få böcker som finns på arabiska, göra i ordning lånekort och börjat låna ut. Jag förbereder också våra kulturkvällar som vi har varje måndag under bar himmel.

Sen  åker jag ut på kvällarna och läser högt för dem som lever långt från biblioteket. Den mest efterfrågade boken är den om Hadara, det är många äldre personer som vill läsa den.

Jag har också börjat alfabetisera en grupp kvinnor i Farsia, det är en del av flyktinglägret Smara, de vill lära sig läsa och skriva på arabiska och spanska.

Jag har råkat nämna att vi ska få böcker på arabiska skickade från Sverige. Varje dag kommer det ungdomar hit som frågar: Har böckerna kommit än? Det finns ganska många böcker i biblioteket nu men de är på spanska. Ungdomarna vill ha böcker som de kan läsa.