Kategorier
barn och bibliotek bibliotek och ungdomar nyheter

“Skapa bättre verksamhet för unga går inte att göra på en höft”

För ett par år sedan hade ungdomar i glesbygdskommunen Dorotea inget att göra. Dessutom mådde många dåligt. I dag har flera aktörer – däribland biblioteket – gått ihop för att vända utvecklingen.

Text: Karin Råghall

Jannice Jonsson, barn och ungdomsbibliotekarie på Dorotea bibliotek i Västerbottens inland, hade länge gått med en känsla av att inte göra tillräckligt för unga. Det var hon inte ensam om. 

2020 drog satsningen Youth Up North* igång i Dorotea, Arjeplog och Boden med målet att skapa en landsbygd där unga vill leva och bo. Inledningsvis kartlade Youth Up North vilka utmaningar som fanns i respektive kommun. I Dorotea var den psykiska ohälsan utbredd och det fanns inga utrymmen där unga kunde prata om sina problem. Biblioteket lät dessa problem stå i centrum i en ansökan om medel från Kulturrådet.

– Vi förstod att vi måste få möjlighet koncentrera oss på målgruppen. Att skapa bättre verksamhet för unga är inget som går att göra på en höft, säger Jannice Jonsson.

I ansökan betonade biblioteket, som är ett kombinerat folk- och skolbibliotek, behovet av att jobba med psykisk ohälsa. I dag tänker Jannice Jonsson att det framför allt är i det preventiva arbetet biblioteket kan göra störst nytta.   

– Vi vill vara med och skapa en meningsfull fritid för barn och unga. Vi kan bidra genom att skapa mötesplatser och tillfällen där unga kan hitta sätt att uttrycka sig och träffa andra människor, vilket bidrar till att göra livet lite större för dem, säger Jannice Jonsson.

Jannice Jonsson, bibliotekarie i Dorotea. Foto: Jimmie Näslund

Provar nya uttryckssätt

Dorotea kommun är en av Sveriges minsta sett till invånarantalet på drygt 2 400 personer men har stora avstånd mellan byarna och huvudorten Dorotea. Till närmsta stad är det ungefär 20 mil. Förutom sport finns få fritidsaktiviteter för unga.  

För att nå ut till målgruppen har Jannice Jonsson tvingat sig själv att tänka utanför boxen. Ett exempel gäller bibliotekets arbete med att ge unga möjlighet att uttrycka sig.

– Vi har inte haft så mycket skrivande, däremot har biblioteket bekostat en cirkusskola. Det kanske inte är det första man tänker på som en biblioteksaktivitet, men det finns något kreativt i cirkus. Man får använda sin kropp på ett annat sätt än på fotbollsträningen. För mig var det inte en självklar aktivitet men jag chansade, och det blev uppskattat, säger hon.

Mest nöjd är Jannice Jonsson med en graffitikurs. Under handledning fick unga lära sig konsten på en vägg i centrala Dorotea. Både deltagare och allmänhet var positiva till resultatet.  

– Det var så kul att se hur deltagarna fick utveckla sitt intresse tillsammans. Vi hade anlitat en ledare som var bra på att ta ungdomarna. Han delade med sig av sin filosofi kring kreativitet och att göra saker med sitt liv, säger Jannice Jonsson.

Geografiska avstånd stor utmaning

En utmaning är att nå unga i hela kommunen. Vissa har tio mil till biblioteket. 

– Det är lätt att tänka att det inte är värt att ordna aktiviteter i byarna när så få bor där. Men vi har bestämt oss för att det får kosta och att vi ska ta oss tid, säger Jannice Jonsson.

Aktiviteterna sker främst på skolloven och kan bestå av pyssel, fika och programmering. 

– Jag har också insett att man ibland måste rucka på sina principer. Vi ska ju ordna aktiviteter för unga på deras fritid, men för att ha råd att erbjuda cirkus till barnen på fjällskolan i Risbäck har vi förlagt den i anslutning till skoltid. De får då en inför-lovet-aktivitet på fredagen innan sportlovet, och sedan genomför cirkusen en träff i Dorotea på lördagen, säger Jannice Jonsson. 

Har du några lärdomar som du vill dela med dig av?

– Att hitta rätt sätt att kommunicera med de unga är A och O. De är inte vana vid att det ordnas saker för dem och vi behöver få dem att känna sig trygga med att delta. Därför samarbetar vi mycket med Youth Up North och ungdomsgården, säger Jannice Jonsson. 

Som exempel nämner hon en föreläsning om psykisk ohälsa som biblioteket ordnade i höstas. Youth Up North skrev på sitt instagramkonto att de som ville kunde träffas innan föreläsningen. 

– På det sättet fick vi dit två pojkar som nog inte hade gått annars, säger Jannice Jonsson.

Viktigt med tidig relation till biblioteket 

Det handlar också om att bjuda in rätt personer. Föreläsningen i fråga handlade om psykisk hälsa bland samer. Renskötaren Pierre Bergqvist berättade om hur han var nära att ta livet av sig – och hur det vände. 

– Han berättade om att befinna sig i en värld där man förväntas jobba hårt, bita ihop och inte klaga. Han pratade på ett enkelt sätt som nådde fram, konstaterar Jannice Jonsson.  

En annan lärdom är behovet av att tidigt skapa relationer till barn och unga. Därför står en bokklubb för mellanstadiet på Jannice Jonssons att göra-lista. 

– Vi trodde att vi skulle kunna hoppa rätt in i ungdomsgruppen och erbjuda aktiviteter. Nu tror jag att vi behöver börja jobba mer aktivt i mellanstadiet. Igenkänningsfaktorn är viktig, att de känner sig trygga med oss. Men också att vänja dem vid att man går på aktiviteter för att det är kul, säger hon.

Har biblioteken en särskild roll för barn och unga i glesbygd?

– Det tror jag absolut. Här finns mest sport för unga – det är vi som får täppa till de andra hålen. Vi kan inte tolka bibliotekets roll alltför snävt. Visst ska vi jobba läsfrämjande men vi behöver också tänka bortom det, säger Jannice Jonsson. 

Två ungdomar som målar graffitti på en betongvägg.
Efter graffitikursen hörde lokala företagare i Dorotea av sig och frågade om deltagarna inte kunde måla på deras vägg nästa gång. Foto: Jonas Arvidsson

* Youth Up North är en treårig satsning med fokus på att skapa en landsbygd där unga vill leva, bo och ha en aktiv del i samhällsutvecklingen. Satsningen drivs av Youth 2030 Movement, en ideell förening som bildades av Stenbecks stiftelse och kämpar för ungas plats i demokratin. 

Prenumerera

Få nästa nummer av bis i brevlådan! En prenumeration kostar från 175 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med Swish.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.