Kategorier
bibliotek

BÖCKER TILL FLYKTINGARNA I POLEN

Organisationen Biblioteki bez granic samlar in böcker till flyktingförläggningar i Polen. Hur kan du hjälpa till?

BiS delar information från organisationen Biblioteki bez granic. Notera att det här initiativet togs innan kriget i Ukraina eskalerade och situationen har förvärrats sen dess.

BiS

Vi samlar in böcker till flyktingförläggningar i Polen. Människor som söker asyl tvingas vänta i månader på livsavgörande byråkratiska beslut. Situationen för flyktingar i de flesta förläggningarna är allvarlig. Hundratals människor står inför en dyster tillvaro under inhumana förhållandena i förläggningar där det råder begränsade sociala kontakter med omvärlden. Datorer och mobiltelefoner är förbjudna och tillgången till internet är strängt kontrollerad. Tristess och hopplöshet har en mycket negativ inverkan på deras psykiska hälsa.

Vi letar efter en plats där man kan lämna sina donationer. Kanske kan ni bistå med en lokal för detta fram till den 13 mars?

Låt oss hjälpa dem att genomlida detta. Bidra gärna till Biblioteki bez granic (Bibliotek utan gränser)!

Vi söker:

* böcker för både vuxna och barn på kurdiska (sorani och kurmanji), arabiska, turkiska, dari, pashto och farsi. Vi tar gärna emot all slags litteratur (skönlitteratur, facklitteratur, poesi, serieböcker, fotoalbum, bilderböcker för barn osv.), ordböcker och fraslexikon (t.ex. arabiska – engelska, arabiska – tyska osv.) samt läroböcker för språkinlärning.

* Alla typer av enkla brädspel, t.ex. schack, backgammon, dam, kortspel, pussel, Rubiks kub etc.

* e-boksläsare

* mp3-spelare för ljudböcker och musik (men ENBART apparater utan ljudinspelning, t.ex. gamla iPods)

* konstmaterial som ritböcker, skissböcker, kritor, färger, penslar, markörer (dock INTE lim eller saxar).

* Donerade böcker kommer att gå till flyktingläger i Biała Podlaska, Białystok, Czerwony Bór, Krosno Odrzańskie, Kętrzyn, Lesznowola, Przemyśl och Wędrzyn.

Vi ber er vänligen att inte donera material med rasistiskt, kvinnofientligt, homofobiskt eller transfobiskt innehåll till insamlingen.

Det här projektet är en del av Biblioteki bez granic (Bibliotek utan gränser), en kampanj som syftar till att skapa nya och stödja befintliga bibliotek i flyktingförläggningar i Polen. Denna aktion genomförs av aktivister med anknytning till Grupa Granica.

3 svar på ”BÖCKER TILL FLYKTINGARNA I POLEN”

Inser när jag läst halva inlägget att detta inte handlat om alla de flyktingar från Ukraina som nu välkomnas till Polen utan detta gäller de man egentligen inte vill ha utan helst motar bort eller behandlar illa såsom framgår av texten Det handlar alltså om ickeeuropeer. Nu finns det flera vittnessmål om att de behandlas lika illa nu . De som inte är tillräckligt ljushyllta släpps inte in nu heller såsom till exempel gäststuderande från Afrika som råka befinna sig i Ukraina kommer inte in i Polen.
De borde framgå tidigare i texten och helst i rubriken att detta inte handlar om de som kommer nu och att man på ett skamligt seätt skiljer på folk och folk.

Tack för synpunkten Ingrid. Jag har ändrat texten så att det framgår tydligare var den kommer ifrån och att den delades med oss innan konflikten eskalerade. /Tobias

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.