Kategorier
BiS föreningen nyhetsbrev

Läs BiS nyhetsbrev för november

Missa inte november månads nyhetsbrev!

Ur innehållet i november månads nyhetsbrev:

  • Vad är ett bibliotek?
  • Att inte ta ställning i frågan om folkbibliotek på entreprenad är att ta ställning

Debatten om privata företag i offentlig sektor har aldrig varit borta men skiftar i intensitet. På sistone har många kritiska röster vänts mot problemen inom skolan där det är lätt att peka på privatiseringarnas negativa konsekvenser. Inom socialdemokratin har tonläget skärpts, och företrädare för partiet säger sig nu vilja ta strid mot marknadskrafterna.

Än så länge finns det inte så många privatiserade folkbibliotek, men det finns ett intresse hos välfärdsföretag och borgerliga partier att experimentera med marknadslösningar vilket vi kan se i vissa kommuner. Dessvärre har Svensk biblioteksförening valt att inte ta ställning mot sådana experiment. Sofia Berg tittar närmare på turerna kring den föreningens beslut, och argumenterar mot ställningstagandet.

Vad är ett bibliotek? Det är en fråga som osökt inställer sig efter det långa covidåret. Den ojämlika tillgången till bibliotekstjänster har hamnat i blixtbelysning under pandemin. Med anledning av det så har Lena Lundgren letat med ljus och lykta efter en definition på vad ett bibliotek egentligen är.

bis redaktion jobbar just nu intensivt med årets sista nummer. Det kommer innehålla fler texter om vad som egentligen är ett bibliotek, perspektiv på smarta bibliotekssystem samt en panel om det omtalade tillträdesförbudet till bibliotek och badhus. Bli gärna medlem eller prenumerant nu så att du inte missar detta viktiga nummer!

Följ biblioteksdebatten

Prenumerera på BiS nyhetsbrev utan kostnad.

Redaktionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.