Kategorier
första maj nyheter

1 maj – det finns förutsättningar för förändring

Idag uppmärksammar vänsterorganisationer, partier och fackföreningar världen över 1 maj – arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

1 maj uppmärksammar vänsterorganisationer, partier och fackföreningar världen över arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Ett vanligt år innebär detta en kampdag då vänsterrörelsen beger sig ut på gatorna, men coronapandemin kommer även 2021 begränsa våra möjligheter att samlas.

I år har vi sett att arbetarrörelsen i Sverige kämpar i motvind – med dåliga kompromisser om LAS, marknadshyror på väg och en pågående gigifiering av arbetsmarknaden. Men det är också ett faktum att den fackliga organisationsgraden under året har ökat och brutit en lång nedåtgående trend, och att coronans konsekvenser kanske tvingar samhället till en omvärdering till de senaste årtiondens nyliberala utarmning av välfärdsinstitutionerna. Det finns förutsättningar för förändring!

BiS menar att arbetarrörelsens kamp för bättre villkor och ekonomisk jämlikhet är lika angelägen som någonsin. Bibliotekens inkluderande och kunskapsfrämjande uppdrag är en viktig byggsten i detta. För BiS representerar socialismen idén om mänsklig frigörelse och utveckling, baserad på jämlik fördelning av materiella, sociala och kulturella tillgångar. Vi vill genom kampen för ett progressivt biblioteksväsen motverka klyftor och orättvisor nationellt och internationellt. Vad vill du göra?

Tobias Willstedt

Prenumerera

Få nästa nummer av bis i brevlådan! En prenumeration kostar från 175 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med Swish.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.