Kategorier
första maj nyheter

Arbetarrörelsens internationella högtidsdag

Idag uppmärksammar vänsterorganisationer, partier och fackföreningar världen över 1 maj – arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Idag uppmärksammar vänsterorganisationer, partier och fackföreningar världen över 1 maj – arbetarrörelsens internationella högtidsdag.

Vanligtvis innebär detta en kampdag då vänsterrörelsen beger sig ut på gatorna, men i år kommer mycket vara annorlunda. Coronasmittan håller världen i ett hårt grepp, och folk stannar hemma. Ska man vara bitter så kan man påpeka att vi istället för 1 maj-tågen fick en utredning om marknadshyror istället, en gåva som kom med oslagbar tajmning från januaripartierna.

Vad är det då vi kämpar för? För BiS representerar socialismen idén om mänsklig frigörelse och utveckling, baserad på jämlik fördelning av materiella, sociala och kulturella tillgångar. BiS vill genom kampen för ett progressivt biblioteksväsen motverka klyftor och orättvisor nationellt och internationellt.

Rådande pandemi har visat hur naken kapitalismen är. Staten rycker in för att rädda krisande företag, och folk i arbetaryrken och den offentliga sektorn förväntas nu rädda världen. Samtidigt ser vi att trångboddhet och andra klassrelaterade faktorer påverkar mycket hur hårt corona slår. Kommer samma personer som jobbar i vård- och omsorg, kör bussarna, håller matbutikerna öppna och gör andra samhällsbärande tjänster kastas överbord när krisen är över? Kommer de belönas med marknadshyror och ännu mer trångboddhet? Kommer de få försämrad LAS och karensdagar så de inte kan stanna hemma från jobbet när nästa pandemi kommer?

Vi ser att arbetarrörelsens kamp för bättre villkor och ekonomisk jämlikhet är lika angelägen som någonsin. Bibliotekens inkluderande och kunskapsfrämjande uppdrag är en viktig byggsten i detta.

Tobias Willstedt

Prenumerera

Få nästa nummer av bis i brevlådan! En prenumeration kostar från 175 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med Swish.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.