Kategorier
bibliotek nyheter

De palestinska biblioteken och Matloub

Vi vill tipsa om ett nystartat hjälpprojekt för palestinska bibliotek.

Vi vill tipsa om ett nystartat hjälpprojekt för palestinska bibliotek.

Den pågående ockupationen av Västbanken och Israels politik för Gazaremsan begränsar palestiniernas liv, från deras fysiska rörelser till tillgången till information. Palestinska bibliotek är underfinansierade och underbemannade. Därtill möter de problem orsakade av Israels regler och politik. Att importera böcker är särskilt svårt. Israel kontrollerar alla gränser och stoppar ofta försändelser från andra arabisktalande länder.

Detta har länge varit ett problem när hjälporganisationer har velat stötta palestinska bibliotek. Svårigheten har varit att matcha böcker med det faktiska behovet. Andelen böcker på engelska och svenska har emellanåt överstigit andelen böcker på arabiska. För att råda bot på problemet startades i januari 2019 projektet Matloub, ett samarbete mellan Librarians and Archivists with Palestine (LAP) och Tamer Institute for Community Education.

Önskemål på böcker har samlats in från ett antal palestinska bibliotek. Efter att du har köpt en bok och betalat för frakten, ser Matloub till att boken kommer fram till det bibliotek som har önskat den. Att fraktkostnaden ibland överstiger priset på själva boken speglar i vilken mån palestinska bibliotek verkar i ett samhälle där friheten är kringskuren och kontrollen är omfattande.

Boken Jag är Malala av Malala Yousafzai som kostar 16 dollar att donera.

2 svar på ”De palestinska biblioteken och Matloub”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.