Kategorier
bis tidskriften nyheter

Medverka i nästa nummer av bis som har tema När krisen kommer

Nästa nummer av bis har tema ”När krisen kommer” och tar utgångspunkt i vårens pandemi och hur den drabbat och förändrat vardagen och förutsättningarna för våra bibliotek. Redaktionen välkomnar varmt bidrag i text och bild, både på temat och utanför.

Nästa nummer av bis har tema När krisen kommer och tar utgångspunkt i vårens pandemi och hur den drabbat och förändrat vardagen och förutsättningarna för våra bibliotek. Hur har coronavirusets utbredning över världen påverkat biblioteken och hur väl rustade är vi för en kris, oavsett i vilken form och grad den dyker upp? Välkommen med ditt bidrag till tidskriftenbis@gmail.com senast den 15 maj!

Läs mer

Prenumerera

Få nästa nummer av bis i brevlådan! En prenumeration kostar från 175 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med Swish.

2 svar på ”Medverka i nästa nummer av bis som har tema När krisen kommer”

Hej, här kommer ett bidrag …
Hilsen B.

Bengt Berg
Håll ut – ljusare tider kommer!
Ödets ironi kunde man säga när den kinesiska guldbron anländer till Slussen i kungliga huvudstaden samtidigt som Coronan sprider sin fruktans glans över land och rike. Och hur var det, en lokal kinesisk marknad, en liten ormgrop, som först spred viruset? Hur är det möjligt att en så minimal smittkälla kan förvandlas till ett globalt vattenfall på så kort tid. Virusets globalisering som får världens börsar att studsa, som leder till förfärande hög arbetslöshet, som tömmer gator och torg på människor, som får stora idrottsevenemang och till och med Eurovision Song Contest att ställa in, som föser in oss alla i hemmets lugna vrå …
Ja, det är lika skrämmande som fascinerande att se hur argument från igår idag är helt ogiltiga i den politiska debatten. En omtumlande upplevelse som i bästa fal kan gå över i eftertanke och nya perspektiv när och om viruskrisen mojnat.
Vi har att förhålla oss till flera saker samtidigt, dels det stora och ofattbara i vida världen, dels vår egen personliga tillvaro, som med ens har upphört att vara privat. Det jag gör – eller snarare inte gör – berör också alla andra i min lokala tillvaro som också är en del av den globala närvaron. Att stanna hemma har blivit en rekommendation för oss icke purunga. Karensdagarna har ersatts med uppmaning till försiktighet vid förkylningar som kanske kan vara tecken på …, vi skall hålla flera armlängders lucka och tvätta oss oftare än morgon, middag, kväll. På koppra väntar fyllda kassar och hittills fungerar det hela alldeles utmärkt väl.
Det är lätt att oron växer i var och en, men samtidigt, som så ofta i svåra tider, visar sig människan härbärgera sällsynt goda egenskaper: Vi hjälps åt, vi stöttar varandra, vi kommer att klara det!
Som ett brev på posten kommer en dikt farande, i den finns en tillit till de livgivande krafterna i naturen, som inger hopp och förtröstan också i mörka tider. När krafterna sviktar och hopplösheten breder ut sig kan dikten bygga en bro över till den andra sidan, det gäller bara att hålla ut, som den norske poeten Helge Torvunds dikt vill säga oss:

HÅLL UT

Ute i landskapet som
ohejdbart är på väg
mot vårljuset

står tunna, strama och raka
lövträd i stark förväntan
med små knutna
knoppar

mini-nävar som snart skall
öppna sig
för att
hålla ut

en grön hand
ljus
framtid

Från rötterna och uppöver
stammen
in i grenarna
och ut i varje kvist

stiger saven med
budskapet:

håll
ut

(Tolkning Bengt Berg)

Bengt Berg
HEIDRUNS FÖRLAG
Fensbol 39
68593 Torsby
Sweden
bengt@heidruns.se
http://www.heidruns.se
Mobil 070 582 76 08

Tack så mycket för ditt bidrag till nästa nummer Bengt! Det är bättre om du mejlar in texterna, den här kommentaren höll på att fastna i vårt skräppostfilter. /Tobias för bis redaktion

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.