Medverka i nästa nummer av bis som har tema När krisen kommer

Nästa nummer av bis har tema När krisen kommer och tar utgångspunkt i vårens pandemi och hur den drabbat och förändrat vardagen och förutsättningarna för våra bibliotek. Hur har coronavirusets utbredning över världen påverkat biblioteken och hur väl rustade är vi för en kris, oavsett i vilken form och grad den dyker upp? Välkommen med ditt bidrag till tidskriftenbis@gmail.com senast den 15 maj!

Läs mer

Prenumerera

Få nästa nummer av bis i brevlådan! En prenumeration kostar från 160 kronor för fyra nummer och du kan betala enkelt med Swish.

2 svar till “Medverka i nästa nummer av bis som har tema När krisen kommer

 1. Hej, här kommer ett bidrag …
  Hilsen B.

  Bengt Berg
  Håll ut – ljusare tider kommer!
  Ödets ironi kunde man säga när den kinesiska guldbron anländer till Slussen i kungliga huvudstaden samtidigt som Coronan sprider sin fruktans glans över land och rike. Och hur var det, en lokal kinesisk marknad, en liten ormgrop, som först spred viruset? Hur är det möjligt att en så minimal smittkälla kan förvandlas till ett globalt vattenfall på så kort tid. Virusets globalisering som får världens börsar att studsa, som leder till förfärande hög arbetslöshet, som tömmer gator och torg på människor, som får stora idrottsevenemang och till och med Eurovision Song Contest att ställa in, som föser in oss alla i hemmets lugna vrå …
  Ja, det är lika skrämmande som fascinerande att se hur argument från igår idag är helt ogiltiga i den politiska debatten. En omtumlande upplevelse som i bästa fal kan gå över i eftertanke och nya perspektiv när och om viruskrisen mojnat.
  Vi har att förhålla oss till flera saker samtidigt, dels det stora och ofattbara i vida världen, dels vår egen personliga tillvaro, som med ens har upphört att vara privat. Det jag gör – eller snarare inte gör – berör också alla andra i min lokala tillvaro som också är en del av den globala närvaron. Att stanna hemma har blivit en rekommendation för oss icke purunga. Karensdagarna har ersatts med uppmaning till försiktighet vid förkylningar som kanske kan vara tecken på …, vi skall hålla flera armlängders lucka och tvätta oss oftare än morgon, middag, kväll. På koppra väntar fyllda kassar och hittills fungerar det hela alldeles utmärkt väl.
  Det är lätt att oron växer i var och en, men samtidigt, som så ofta i svåra tider, visar sig människan härbärgera sällsynt goda egenskaper: Vi hjälps åt, vi stöttar varandra, vi kommer att klara det!
  Som ett brev på posten kommer en dikt farande, i den finns en tillit till de livgivande krafterna i naturen, som inger hopp och förtröstan också i mörka tider. När krafterna sviktar och hopplösheten breder ut sig kan dikten bygga en bro över till den andra sidan, det gäller bara att hålla ut, som den norske poeten Helge Torvunds dikt vill säga oss:

  HÅLL UT

  Ute i landskapet som
  ohejdbart är på väg
  mot vårljuset

  står tunna, strama och raka
  lövträd i stark förväntan
  med små knutna
  knoppar

  mini-nävar som snart skall
  öppna sig
  för att
  hålla ut

  en grön hand
  ljus
  framtid

  Från rötterna och uppöver
  stammen
  in i grenarna
  och ut i varje kvist

  stiger saven med
  budskapet:

  håll
  ut

  (Tolkning Bengt Berg)

  Bengt Berg
  HEIDRUNS FÖRLAG
  Fensbol 39
  68593 Torsby
  Sweden
  bengt@heidruns.se
  http://www.heidruns.se
  Mobil 070 582 76 08

  • BIBLIOTEK I SAMHÄLLE

   Tack så mycket för ditt bidrag till nästa nummer Bengt! Det är bättre om du mejlar in texterna, den här kommentaren höll på att fastna i vårt skräppostfilter. /Tobias för bis redaktion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.