Kategorier
BiS föreningen Nationell bibliotekspolitk nationell biblioteksstrategi

BiS och den nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport

Som en del av KB:s arbete med att plocka fram ett förslag till en nationell biblioteksstrategi har man nu levererat en omfattande omvärldsrapport. Bland bilagorna ingår även BiS yttrande.

Igår släpptes den nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport. Utgångspunkten för rapporten på närmare 500 sidor är ett framtidsperspektiv på det samhälle som biblioteken ska verka i.  För att ta fram rapporten har ett antal experter inom olika samhälls¬- och biblioteksområden valts ut. Skribenterna ger sin bild av ett utvalt område i omvärlden där framtida förändringar kan komma att påverka biblioteken. Utöver de utvalda experterna har även ett antal organisationer och individer skickat in skrivelser till rapporten – däribland föreningen BiS.

Jag har själv inte hunnit läsa själva rapporten, men följt med intresse följt lanseringen av den som verkar väldigt färgade av den samtida diskussionen om ”Fake News” och Donald Trumps presidentskap. Man vill lansera biblioteken som ”den femte statsmakten” och betonar dess betydelse för demokratiska samhällen. Denna hållning grundas i att biblioteken opartiskt förmedlar information.

Hos mig väcker fokuseringen på Trump, falska nyheter och opartiskhet funderingar som jag vill avhålla mig att skriva om tills jag faktiskt har läst texterna. Omvärldsrapporten finns i alla fall nu att ladda ned. Bland bilagorna till rapporten ingår även BiS yttrande. Ni hittar både själv rapporten och BiS yttrande i länkarna nedan.

Länkar:

BiS yttrande till nationell biblioteksstrategi

Femte statsmakten – Nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport presenterad

Falska nyheter är också politik

Bibliotekens arbete i the ”post- truth era”

Tobias Willstedt

4 svar på ”BiS och den nationella biblioteksstrategins omvärldsrapport”

I Norge leser vi også denne rapporten. Vår egen bibliotekstrategi, vedtatt i fjor, var det liten åpenhet rundt, og i den grad det fantes omverdensanalyse, var den utført i 2005! Men i dette intervjuet med meg i Bibliotekarforbundets tidsskrift er jeg ikke fornøyd med den svenske. Jeg konkluderer blant annet: Ericson har merket seg at mediestrateg Brit Stakston i sitt kapittel skriver: «Burde det ikke lages noen scenarier? Såvidt jeg kan huske var IFLA bedre på dette i sin trendrapport alt i den første utgaven i 2012. Inntrykket etter begrensa lesing av den svenske rapporten, er at de bortimot eksistensielle utfordringene for bibliotekene ikke er lagt særlig vekt på”.,
http://bibforb.no/bred-biblioteksatsing-sverige/
Se også:
https://bibliotekettarsaka.com/2017/09/22/bibliotekmilliardkronikk/

Intressanta synpunkter! Tack också för att du uppmärksammar att skolinspektionen ska göra en ny granskning av skolbiblioteken, vilket jag missat. /Tobias

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.