Kategorier
biblioteksneddragningar Storbritannien Uncategorized

Brexit från biblioteken

lafe-orangeStorbritannien förändras. Förra året röstade befolkningen för att lämna Europeiska unionen vilket orsakade chockvågor över hela Europa. Samtidigt är Storbritanniens biblioteksväsende i kris. Vad händer egentligen med biblioteken där? Och vad kan vi lära oss?

Den brittiska biblioteksdöden är redan mycket omskriven. BBC rapporterade förra året att så många som en fjärdedel av alla biblioteksjobb har försvunnit och att 343 bibliotek har fått stänga ned (med planer på att stänga ned ytterligare hundratals) bara de senaste sex åren. Som ersättare för anställda biblioteksarbetare har biblioteken i stor utsträckning vänt sig till frivilliga som ställt upp för att hålla biblioteken levande.

Än så länge finns inga tecken på en ljusning vad gäller denna utveckling.  De bibliotek som finns kvar har i många fall fått leva med nedskärningar i sin inköpsbudget, i öppettimmar, i programverksamhet och andra kärnverksamheter.

The Guardian fördjupade sig nyligen i vad nedskärningarna har fått för konsekvenser. Till exempel kan vi se att antalet vuxna besökare på biblioteken i Storbritannien har sjunkit med nästan en tredjedel de senaste tio åren. Det är en dramatisk nedgång – att besöken minskar måste dock nyanseras med andra siffror. Under samma period kan vi exempelvis se att antalet vuxna besökare på bibliotekens hemsidor och andra e-tjänster stiger och fortsätter stiga.  Guardian rapporterar också om det faktum att det är i den vita majoritetsbefolkningen som vi kan se det största tappet av vuxna besökare sen nedskärningarna. Rasifierade minoritetsgrupper använder proportionellt sett biblioteken betydligt mer än vita majoritetsbritter. Och likadant visar Guardian på att personer med funktionsnedsättning använder biblioteket mer än personer utan funktionsnedsättning. Varför det blivit så att icke-normbärande grupper i samhället fortsätter söka sig till biblioteken medan majoritetsgruppen överger dem är något även för svenskt biblioteksväsende att skaffa sig en analys av.

Medan biblioteksnedskärningarna fortsätter i Storbritannien ser vi också ett aktivt motstånd. Just nu ser vi till exempel demonstrationer i Bath eftersom bibliotekets framtid verkar osäker. Grupperingar som Voices for the library eller koalitionen Speak up for libraries försöker skapa opinion för att rädda biblioteken i Storbritannien och driva deras frågor. Kampen fortsätter.

Länkar:

Libraries lose a quarter of staff as hundreds close – BBC News

Library cuts reflected in 30% drop in adult visitors over a decade

Director Ken Loach joins hundreds in Bath library move plan protest

Voices for the Library

Speak up for libraries

Tobias Willstedt

3 svar på ”Brexit från biblioteken”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.