Följande debattartikel är hämtad från bis 2016:3-4 som precis har skickats ut till våra prenumeranter.
Vi fick nyligen läsa att flera bibliotek – Burlöv, Lomma och Staffanstorp – stoppar utlåningen av e-böcker. Detta efter att bedrägeri upptäckts på flera bibliotek runt om i Skåne, där förlag själva masslånat sina e-böcker för att få ersättning enligt den licensmodell som gäller för e-böcker (Sydsvenskan, 16 november). När e-böcker lånas ut från bibliotek så betalar biblioteket nämligen en licensavgift till bokförlaget – för varje utlåning – till skillnad från fysiska böcker som köps in för en engångssumma. Hela historien omfattar ett bedrägeri på nästan 100 000 kronor. Vem vet hur många fall av liknande bedrägerier som missats?
Som tur är så finns det en enkel lösning för att undvika detta brott då hela möjligheten till brott bygger på nämnda licensmodell. Samma månad som bedrägerihärvan uppdagades så fällde nämligen EU-domstolen sitt utlåtande i ett nederländskt fall om utlåning av e-böcker. Domstolen kom fram till att det är möjligt för biblioteken att betrakta utlåning av e-böcker på precis samma sätt som man betraktar utlåning av fysiska böcker, så länge övriga nationella bibliotekslagar följs.
Den svenska regeringen har ett utmärkt läge att använda sig av detta domslut för att i Sverige göra slut på ofoget med licenser för utlåning av e-böcker. Den gynnar enbart förlagsbranschens särintresse och hindrar spridandet av kunskap, vilket måste ses som en av bibliotekens huvuduppgifter. Dessutom leder den som vi sett till enkla möjligheter för bedrägeri, där företag stjäl skattepengar.
Som nämnts ovan så är en av bibliotekens huvuduppgifter att sprida fri kunskap till allmänheten, oavsett klasstillhörighet, så det är prekärt att vi fortfarande tvingar biblioteken till att begränsa spridandet av e-böcker på konstgjord väg. Att biblioteken begränsar lånen av fysiska böcker är klart förståeligt – fysiska böcker är en ändlig resurs och helt enkelt skulle ta
slut om de aldrig returnerades – men när biblioteken sätter in tekniska spärrar för att hindra utlåning av e-böcker på effektivt vis, då motverkar man sitt syfte.
ibliotekens utlåning av e-böcker kan göras effektiv och konduktiv för kunskapsspridning genom att licensmodellen avskaffas och det (för den kunnige ineffektiva) DRM-skydd som förstör den utlånade e-boken efter ett visst datum förbjuds. Vi instämmer med IFLA – lagstiftarna behöver ta sitt ansvar för att biblioteken ska kunna fylla sitt viktiga syfte.
Magnus Andersson, partiledare för Piratpartiet
Mattias Rubenson, debattsamordnare för Piratpartiet