Kategorier
Uncategorized

Örbybiblioteket, bildningsplats och kulturell mötesplats.

orby_skola

 
Örby bibliotek är en av stadsbibliotekets i Stockholm äldsta filialer och tillkom redan 1928 när filialerna i förstäderna övertogs från de gamla organisationerna, i Örbys fall en villaförening som drivit bibliotek på platsen. Idag är Örby en lummig villaförort med gamla hus, och en livaktig vänförening till biblioteket, som ligger i en tillbyggnad till den gamla folkskolan som byggdes 1916.
Biblioteket är en mötesplats för de boende i Örby, och viktig för skolan i stadsdelen. Trots detta har det varit nedläggningshotat flera gånger. Alla gånger har vänföreningen fått organisera motstånd, göra namninsamlingar och ordna protestmöten. Nu fruktar man för när nästa nedläggningshot kommer.
Medelåldern i stadsdelen är hög, och man tycker här att biblioteket inte får överge de äldre. En oerhört populär och duktig bibliotekarie har fungerat som nav i bibliotekets verksamhet. Nu går hon snart i pension, och de boende fruktar för vad som då ska hända. Ska påhittet med ”flytande bestånd” göra att alla böcker försvinner in till filialerna i Stockholm? Ska biblioteket bli personallöst? Ett ”retrobibliotek”? Vad kommer att hända?
Ska biblioteket drivas vidare av en intresseförening, av ABF eller PRO? Av glada amatörer? Ska en av de få kulturella mötesplatserna som finns i Örby försvinna?
Efter att ha besökt biblioteket hoppas jag sannerligen att det får vara kvar. Det är stort, till ytan betydligt större än det lilla t-banebiblioteket vid Östermalmstorg. Det kostade mycket att bygga, och skillnaden är att det är byggt där människor arbetar och kanske passerar till och från arbetet. Örbybiblioteket är till för de boende i området. Det är trevligt och inbjudande, som på den tiden biblioteket skulle vara ett vardagsrum att slå sig ner i, läsa en tidning, bläddra i en bok, diskutera face to face.
Här litar man inte på några facebookgrupper eller flådiga hemsidor. Det enda som duger är att ställa till med så mycket bråk och protester att politikerna inte vågar lägga ner ytterligare en svensk biblioteksfilial, stänga ytterligare en fysisk mötesplats. Här är låntagarna äldre och vana att läsa sina pappersböcker. Det sticker säkert i ögonen på en del IT-frälsta bibliotekarier. En hel dag är biblioteket stängt för att dess enda bibliotekarie ska kunna ägna sig åt besökande skolklasser. Utlånen har ökat med nästan hundra procent på tio år!
Det kostar alltså inte särskilt mycket att låta biblioteket vara kvar. Men för människorna som bor där är detta en livsviktig mötesplats som tillhör stadsdelen Örby. Dess värde går nog inte att mäta i pengar.
Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.