Kategorier
Kista bibliotek Uncategorized

Studiebesök i Kista  

Tillsammans med Biblioteksföreningens Stockholmsavdelning fick vi äntligen möjlighet att besöka Stockholms nyaste bibliotek, invigt 2014. Och biblioteket i Kista är imponerande. ”Jag har sett framtiden – och den fungerar” skrev en västerländsk journalist när han på 1920-talet hade besökt Sovjetunionen. Inga jämförelser i övrigt – men nog verkar Kistabiblioteket fungera utmärkt.

2.400 kvadratmeter, mitt i en av Sveriges största gallerior. Massor med dataskärmar och teknik, mycket aktiviteter som inkluderar film, konst, teater, workshops, med mera. Tre gånger så många besökare första verksamhetsåret som det var på gamla Kista-biblioteket. Men de tryckta böckerna har naturligtvis delvis fått stryka på foten. Ca fyra femtedelar (80 procent) av det gamla bokbeståndet har gallrats eller bortskänkts till andra bibliotek för att ge plats åt ny teknik!

Och öppettiderna: 10-21, 362 dagar om året. Ja, det är imponerande.

Ja det är en blandning av lärocenter och ungdomsgård. Många av de unga besökarna slappar med mobilerna, men många förefaller ägna sig åt studier på alla nivåer. Inga problem med ordningen sa vår guide. Alla besökare verkar införstådda med att om man inte sköter sig så kommer gallerians vakter, och det verkar fungera.

Stolt förevisade man en skärm där twitter från bibliotekets besökare kan läsas, i realtid. Även sagor kan presenteras digitalt, kanske bra om man har stora barngrupper. Framför allt samarbetar man nära med många partners, de näraliggande biblioteken i Tensta och Rinkeby, läxhjälp med svenska Röda korset, Mattecentrum, Tekniska högskolan, Konstfack, Kista science center, och så vidare.

Dyrt är det nog, bara hyran för lokalerna torde överstiga vad många svenska kommuner betalar för alla sina bibliotek per månad. Det är en av de största satsningarna som Stockholms stadsbibliotek gjort på 2000-talet. Men troligen är det väl satsade pengar. Det är onekligen ett bibliotek för 2000-talet. Och det förefaller mycket välutnyttjat.

Mats Myrstener

2016-01-20 20.03.502016-01-20 19.24.502016-01-20 19.28.43

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.