Kategorier
Uncategorized

Västsahara och Kuhnke

Jag läser igen i socialdemoratiska veckotidningen Ny tid (http://www.nytid.se/ 2015:nr 40) om elitlöparen Salah Ameidan från Västsahara som tävlar för en fransk friidrottsklubb. Västsahara ockuperas sedan 40 år av Marocko, och nu har man gjort en dokumentärfilm om Salah, ”The Runner”. BiS har i många år varit engagerat i ett bokprojekt i Västsahara tillsammans med författaren Monica Zak. Salah Ameidan har under en tävling viftat med den västsahariska flaggan. Nu är han förbjuden att återvända och riskerar att hamna i fängelse.

Lena Thunberg är redaktör för Tidskriften Västsahara. Hon hoppas att Sverige under den rödgröna regeringen ska erkänna Västsahara, som man gjort med Palestina.

-Både Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har kongressbeslut på det, säger Lena Thunberg. Dessutom har vi riksdagens tillkännagivande. Den borgerliga regeringen var inte intresserade av frågan, men jag hoppas på den rödgröna.

I samma nummer av Ny Tid finns en lång intervju med kulturministern Alice Bah Kuhnke. ”Jag vill så mycket mer”, menar kulturministern. Hon är inte nöjd men säger sig vara glad över sitt första år som minister. Fri entré på statliga museer, ny filmpolitik och en ny medieutredning om presstödet, nämner hon som framgångar. Tyvärr inget om folkbiblioteken.

Mats Myrstener

Vöstsahara

Västsahara2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.