Kategorier
Uncategorized

Erik Persson saknar Umeå stadsbibliotek

Aktivisten Erik Persson i Umeå saknar det gamla Umeå stadsbibliotek, som låg centralt vid Rådhusesplanaden. Det nya biblioteket, som är hopbygggt med restauranger och hotell, saknar ”själ”.

”Det här huset är ju helt obegripligt, man hittar ju ingenstans” säger en äldre besökare till honom i hissen. ”Det är för att titta på, inte att vara i”.

”Den byggnad, som samtidigt byggts upp vid kajen av mina och andras händer, är ett hus utan själ. För dess syfte är inte att tillgängliggöra rum i vilka gemensamheten frodas. Den är offentlig-privat, istället för offentlig-gemensam. Och kärlek skapas inte bara genom tidens gång. Desto oftare odlas istället förfrämligandet, bitterheten. Reaktioner på en samvaro där vi separerats, som konkurrenter. Medierade i våra relationer av pengarnas makt.”

källa: Norrländska litteratursällskapets tidskrift Provins, 2015:3.

Mats Myrstener

2 svar på ”Erik Persson saknar Umeå stadsbibliotek”

Erik Persson är välkommen till Hällnäs bibliotek, det är inte så lokalt men vi har tom en telefon med fingerskiva mvh en bibliotekarie som inte nödvändigtvis tycker att alla förändringar automatiskt är till det sämre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.