Kategorier
Uncategorized

5 x Rosling

Den kontroversielle men mycket underhållande (hans föreläsningar är onemanshow-er) och kunnige professorn Hans Rosling intervjuas i idag i helgtidningen ETC bland annat om den pågående flyktingkatastrofen. Här några exempel ur den långa intervjun:

”Vi tror att fler månniskor lever under bedrövliga förhållanden än vad de faktiskt gör. Det är bara en sjundedel av jordens befolkning som idag saknar vatten och elektricitet, där flickorna inte går i skolan och barnen inte vaccineras. Resten är fixat!”

-Vilken är den farligaste missuppfattningen om hur världen ser ut idag?

”Arrogansen och okunnigheten i de rikaste länderna är farligast, exempelvis att kvinnor föder väldigt många barn i Saudiarabien och Iran. Även i katolska Brasilien föds färre barn per kvinna än i Sverige. I Indien är man nere på 2,4 barn per kvinna och i världen som helhet har antalet barn slutat öka helt. Så ser det ut idag, och den här nya världen har vi inte lyckats förmedla varken i skolor, på universitet eller i media.”

-Men finns det inte en gräns för när inkomstbaserad fattigdom överskuggas av relativ fattigdom?

”Den absoluta inkomstnivån är viktigast för levnadsstandarden. Vi har köpkraft som mått i våra jämförelser (i Gapminder) så den som ligger på socialhjälpsnivå i Sverige lever, materiellt sett, som en akademiker i Uganda. Den relativa fattigdomen är mer ett socialt stigma med ganska kraftiga social-psykologliska effekter. Utanförskap är faktiskt ett ganska bra begrepp, oavsett vilken politisk agenda det var som myntade det.”

”Jag har stor respekt och är väldigt ödmjuk inför hur man ska hantera de rika välfärdsländernas framtid. Sverige väljer nu att ta emot dessa högutbildade syrier som lyckas ta sig hit. Samtidigt har vi gjort allt för att stoppa flyktingarna för att komma hit (till EU). Vi förfasar oss över flyktingsmugglare och skickar beväpnade skepp för att stoppa dem i Medelhavet. Att kritisera ungrarna för att bygga stängsel är lite hyckleri, när Sverige redan på 1990-talet införde transportöransvar (för t.ex. flygbolag) och därmed såg till att muren byggdes vid incheckningsdiskar runtom i världen.”

-Framställer vi oss som mer generösa än vi är?

”Vi till och med TROR att vi är det. Idag går 25 procent av vårt u-landsbistånd till att ta hand om flyktingar från Mellanöstern när de väl kommit till Sverige. Biståndet utanför Europa har minskat med en fjärdedel. Det är pengar vi tar från vaccinationer av barn och preventivmedel till kvinnor i Afrika. Inte en krona har tagits från någon annan del av statsbudgeten för att betala vårt flyktingstöd.”

”Alla de här syrierna hade ju kunnat checka in på ett flyg i Ankara istället, det hade blivit mycket billigare för dom. Föreslå fri invandring istället och gå till val på det. Det vore ärligare att säga att var och en som som tar sig över gränsen ska få fullständiga rättigheter.”

-Är det hyckleri att vi upprörs över alla som drunknar i Medelhavet?

”Det är ett fruktansvärt hyckleri. Vi föreställer oss grymma flyktingsmugglare, i själva verket är det vi själva som utgör problemet! Vi har ju skapat de här marknaderna med att införa visumtvång och alla möjliga hinder för att ta sig hit. Skicka dit en färja och hjälp dem över istället för att rädda dem först när de håller på att drunkna.”

Läs mer av intervjun i ETC:s helgnummer idag, där även ett reportage om Hbtq-aktiva på Grönland ingår. ETC har nu startat veckotidningar i fem svenska städer bland annat Malmö och Sundsvall.

Mats Myrstener

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.