Kategorier
Folkbildning

15 miljoner till skolbiblioteken

Äntligen, är man böjd att säga. I den kommande höstbudgeten satsar regeringen 2,4 miljarder på ett ”skollyft”. Aftonbladet kommenterar det idag: ”Medan Björklund ägnade sig åt ständiga förändringar av reglerna skjuter faktiskt den  nya regeringen till resurser.” Äras den som äras bör.

Investeringarna gäller mer personal, satsningar på fritidsgårdarna på skolan, höjd skolschablon för asylsökande, förstärkning till Skolverkets legitimationsverksamhet, högre lärarlöner och satsningar på utveckling och kompetens, satsning på specialpedagoger och gymnasial yrkesutbildning. Och så till sist: 15 miljoner (den absolut minsta posten räknat i kronor) till skolbiblioteken. Men att dessa alls nämns får tas som en stor framgång.

Så nu har staten tagit en del av ansvaret, nu är det upp till kommunerna att satsa sin del på skola och bibliotek.

Dagens Nyheter rapporterar att frivilligorganisationer som Volontärbyrån, eller ett studieförbund som Studiefrämjandet i Stockholm blivit nedringda av människor som vill hjälpa ankommande flyktingar med studier och rekreation. Reaktionerna från de goda krafterna efter DN:s artiklar har varit fantastiska. Även Stockholms stad börjar engagera sig, och vill använda sig av biblioteken i Stockholm. En sådan verksamhet, som startade i Botkyrka, är att försöka nå invandrar- och flyktingföräldrar med spädbarn med verksamhet i biblioteket. Den finns också idag i Stockholm, men kommer att utökas.

Men visst är det ett tecken i tiden att mycket av ansvaret för att samhället ska fungera har lagts över från stat och kommuner till enskilda medborgare? I en debattartikel i Svenska dagbladet idag klagas på ”popcornpolitik”, och man efterlyser ett (konservativt) värdegrundsarbete. Jag håller med, men tycker att värdegrundsarbetet ska gälla främst socialdemokratin. Lite har dock betalats tillbaka i den kommande höstpropositionen. Nu gäller det bara för kommunerna att ta upp handsken och implementera skol- och bibliotekslyftet.

Och för de svenska folkbildningsorganisationerna är studiecirklar för nyanlända flyktingar och invandrare kanske ett sätt att komma ur en identitetskris som varat i många år nu? Fler än Studiefrämjandet kommer säkert att nappa när riktade statliga bidrag lockar?

Mats Myrstener

2 svar på ”15 miljoner till skolbiblioteken”

Det var inte så torftigt som 15 miljoner till skolbiblioteken, visar det sig. Läs här vad Anette Holmqvist på Skolverket skriver i ett mail till skolbibliotekslistan:

Enligt promemorian från regeringskansliet daterad 2015-09-01 föreslås sammanlagt 105 miljoner (15 milj 2015, 30 milj årligen 2016-2019) vilket ska räcka till 300 personer på deltid. Det räcker förstås inte, men är väl bättre än ingenting. Vi vet ännu inte hur det kommer att utformas, men jag återkommer när jag vet mer. Det här sker parallellt med beslutet att ta fram en nationell biblioteksstrategi, en strategi som självklart också ska omfatta skolbibliotek.

Klicka för att komma åt pm-investeringar-i-skolan.pdf

Det var ju lite bättre, eller hur? Däremot så står det inget om vad för slags personal som ska anställas, om den t ex ska ha någon relevant utbildning, så det är fortfarande upp till kommunen eller den enskilda skolan att placera vilken sorts person som helst i biblioteket.

Tack för det tillrättaläggandet! Ja det var lite mer, sett över en längre period. Och det är bra att frågan om skolbibliotek äntligen materialiseras i rejäla satsningar./Mats

Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.