Kategorier
Uncategorized

Folkets bibliotek och professionens ansvar

Brukarmedverkan, volontärarbete och bibliotekets plats och engagemang i lokalsamhället är alltmer i fokus i många stadsdelar. Vilka insatser kan enskilda och föreningar göra på och för biblioteket? Hur resonerar man från bibliotekets sida och från volontärernas om vad man kan tänka sig att göra? Vilka krav ställer man  på varandra och hur görs avgränsningen gentemot det professionella arbetet? Randi Myhre och Gülüzar Tuna, Biblioteksvännerna i Biskopsgården, Mattias Reuterberg, bibliotekarie Biskopsgården och Ewa Skogsblad, bibliotekarie Rosengård reflekterar och samtalar med utgångspunkt från erfarenheter från Biskopsgårdens bibliotek i Göteborg och Rosengårdsbiblioteket i Malmö. Moderator är Ulla Forsén, Folkbibliotekens Vänner i Göteborg.

Så presenteras det seminarium där BiS är medarrangör på årets bokmässa. Det äger rum 13.00-13.45 på fredagen. Vi hoppas det kan bli början till ett fortgående och fördjupande samtal om volontärers och föreningars möjligheter att påverka och delta i bibliotekets verksamhet och bibliotekets förankring i lokalsamhället.

Vi inom professionen har upplevt hur synen på frivilliga krafters engagemang i biblioteksarbetet förändrats snabbt och radikalt under senare år. Från att ha varit något otänkbart och ur facklig synpunkt helt uteslutet har det nu blivit en självklar del av biblioteksvardagen när det gäller t ex läxhjälp, språkträning, datakurser och kulturarrangemang.

Kom till seminariet och låt sedan diskussionen gå vidare!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.