Kategorier
Uncategorized

Library spirit i brytningstid

Det är nu ett bra tag sedan debattvågorna gick som högst angående bibliotekens urval , Lilla Hjärtat och Tintin. Många tyckte kanske det var storm i ett vattenglas och att det var väl skönt att det blåste över. Men det var en mycket viktig komplex fråga som äntligen kom upp på dagordningen och som inte får drunkna nu när rasism, SD, fascism och invandring diskuteras mer än någonsin och det i ett debattklimat, speciellt sociala media, som knappast ger  ökad förståelse eller kunskap, utan snarare leder till intellektuella haverier  i brottsjöar av tillmälen.

Förhoppningsvis har man i folkbiblioteksvärlden sansat sig, satt sig ner, analyserat, fördjupat sin förståelse och sina kunskaper och tagit tag i urvals- och policyarbetet på ett mer medvetet och uppdaterat sätt. Här behövs massor av Library spirit, Valfrid Palmgrens begrepp för bibliotekets huvuduppgift att skapa förståelse genom kunskapsförmedling.

Som hjälp utgångspunkt och inspiration i detta arbete finns Nick Jones två böcker. Den första ger Balsam Karam en ingående såväl positiv som kritiskt analyserande recension av ”Försök att förstå” ,  i bis nr 1 2013. Boken har undertiteln ”folkbibliotek, rasism och platsens politik”
Förra året sammanställde Jones en uppföljare ”Bryt upp – om etik och rasism” som väl kompletterar den första. Här har samlats texter, alla utom hans egen inledning tidigare publicerade, av namnkunniga forskare och debattörer som bryter ner och analyserar begreppet rasism, för att kunna bryta upp för nödvändig förändring. Boken ger inga säkra, entydiga och avslutade svar, inga givna sanningar och inga såhär-ska-du-göra-besked. Men den ger stöd och inspiration för att skapa en djupare förståelse. Att tänka ut vad detta kan innebära i det dagliga biblioteksarbetet är den utmaning som all bibliotekspersonal såväl enskilt som i grupp ställs inför och måste ta tag i. Medverkar i boken gör Tobias Hübinette, Stefan Jonsson, Viktorija Kalonaityte, Victoria Kawesa, Catrin Lundström, Moa Matthis, Katarina Mattsson, Viveca Motsieloa, Oivvio Polite, Anna-Stina Takala, Adiam Tedros och Alejandro Leiva Wenger.

Givetvis finns det massor av andra texter och berättelser som är minst lika relevanta, men dessa två böcker är en god början. Till stöd för det fortsatta dagliga arbetet med dessa komplexa och akuta frågor finns BiS antirasistiska plattform. Den är under arbete så kom gärna med förslag till förändringar!

Bryt upp, gå vidare och skapa förståelse – innan allt bryter samman!

Ingrid Atlestam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.